Orban felelősségre int, Iohannis újabb szükségállapotot emleget, az esetszám az egekben, és még csak szerda van

Minden rekordot megdöntött a napi esetszám, miközben a koronások épp kijönnek a kórházakból fertőzni.

Hirdetés

Ludovic Orban szerda este kiállt a sajtó elé, és megkongatta a vészharangokat, miután ma a pandémia kezdete óta a legtöbb új napi fertőzöttről (555) jött híradás. Szerinte vízválasztóhoz érkeztünk.

A miniszterelnök egyrészt reményét fejezte ki arra nézvést, hogy a parlamentet megértette a helyzetet, és el fogja fogadni a törvényt, amely az alkotmánybíróság vitatott döntése nyomán kialakult joghézagot orvosolná, azaz jogi keretet adna arra, hogy ismét karanténba és kórházba lehessen küldeni a koronagyanús és koronás embereket. Szerinte ezek az intézkedések esszenciálisak voltak eddig a járvány kordában tartásában, most pedig elég nagy a gáz.

Másrészt az állampolgárokhoz szólt (falra hányta a borsót), hogy legyenek már felelősek, és tartsák be a járványügyi előírásokat (maszkviselés, távolságtartás, higiénia), mert a vírus az általános felelőtlenség miatt terjed ilyen ütemben.

Megemlítette a vírustagadó kampányokat is amelyek az utóbbi időben egyre több csatornán keresztül ömlenek az emberek nyakába, és amelyeknek megvan az eredménye, hiszen látványosan növekszik az esetszám.

Végül egyértelművé tette, hogy a kormány nem akar semmiféle megszorító intézkedést újra bevezetni, de ha ez a számok tükrében elkerülhetetlen lesz, akkor megteszi, mert az egészség és az élet védelme bla-bla.

Hirdetés

Kábé ugyanezt mondta ma a legnagyobb román exnémet, Klaus Iohannis államfő is, csak ő azt is hozzátette, hogy a vírus el akarja lopni Ciolacuval Erdélyt nem zárja ki a szükségállapot visszavezetésének lehetőségét sem, ha nincs más kiút. Ja és egy darabig szó se lehet további lazításokról.

Más szóval: szorul a kapca.

Hirdetés