Nyugtalanító: 130 éves kórházépületek működnek tűzveszélyes elektromos hálózattal Romániában

Az egészségügyi miniszter aggódva vette tudomásul, hogy milyen siralmas a helyzet.

Hirdetés

Szerencsére jelenleg nincs nagy nyomás a romániai kórházakon, az intenzív terápiás helyek 30 százalékát foglalják el a súlyos állapotban lévő fertőzöttek. Két járványhullám között az egészségügyi miniszter szakított időt arra, hogy áttekintse a romániai kórházakban uralkodó állapotokról szóló jelentést, és megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az országban nagyon sok intézmény van, melyben kérdőjeles az elektromos hálózatok biztonsága. Láthattuk, hogy könnyen tragédiához vezethet, ha maximális kapacitással működnek a kórházak, elég egy szikra vagy egy túlhevült elektromos berendezés, és lángokba borul az intenzív osztály.

Alexandru Rafila megdöbbenéssel vette tudomásul egy nemrég kézhez kapott jelentésből, hogy sok kórházban nincs felülvizsgálva az elektromos hálózat állapota. Olyan épületekről van szó, melyek 1890-1950 között épültek, nem kell tehát szakértőnek lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, ezek az épületek közveszélyt jelentenek. Az újabb lehetséges esetszám-növekedésig még van pár hét, addig meg kell tenni az előkészületeket nemcsak az intenzív osztályokon, hanem a járóbeteg-ellátásban is – fogalmazott a tárcavezető.

A minisztérium nem zárathatja be a problémás kórházakat, mert minden ágyra szükség lehet, viszont folyamatosan felülvizsgálják az intenzív terápiás osztályokat. Ezen túlmenően annyit tehetnek, hogy felszólították a kórházakat és a megyei közegészségügyi igazgatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a betegek biztonságáért, mérjék fel a veszélyeket, tartsák be a tűzvédelmi szabályokat, illetve értesítsék a minisztériumot vagy a helyi önkormányzatot a létező problémákról.

Hirdetés