Nyitnak a teraszok és a kisebb mallok, de úgy néz ki, hogy a hétvégén törvényen kívül maradunk

A veszélyhelyzet leghamarabb hétfőn léphet életbe, úgyhogy a PNL-nek és Iohannisnak sürgősen ki kell találni valamit.

Hirdetés

Miután tegnap a szenátus is rengeteg módosítással egészítette ki, a képviselőházi (döntőház az ügyben) vita és szavazás előtt pedig még egyszer vissza kellett adni a képviselőház jogi bizottságának, hogy javítgassanak rajta, mert elrontották, szerda este az elvileg péntektől bevezetni kívánt veszélyhelyzet szabályait rögzítő törvénytervezetet 267 igen szavazattal elfogadták a parlamentben.

Azt a részt ugyanakkor elutasították, ami arról szólt, hogy a hivatalos közlönyben való megjelenés után azonnal életbe is lépjen a cucc, mivel az alkotmányellenes, így kell várni két napot, amíg az elégedetlenkedők megtámadhatják azt az alkotmánybíróságon, és további három napot a hivatalos közlönyben való megjelenést követően, mire tényleg érvénybe lép.

Ez azt jelenti, hogy a hosszú hétvégén nincsenek szabályok (hiszen a szükségállapot csütörtök éjfélkor érvényét veszti), mindenki azt csinál amit akar, tehát lehet, hogy három nap alatt taccsra vágjuk két hónap kínkeserves karanténjának eredményeit, csak mert az urak elszámolták a lépést.

Persze addig még Iohannis és a PNL is találhat valamilyen kiskaput, lássuk.

  • A vészhelyzetet 30 napra rendelheti el a kormány (5 napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagyni), és szükség esetnén meghosszabbíthatják további 30 nappal.
  • Az egyik legmegváratlanabb módosítás, ami időközben bekerült a szövegbe, hogy a 15 ezer négyzetméternél kisebb bevásárlóközpontok is kinyithatnak (amelyekben az egyes üzletek nem nagyobbak, mint 500 négyzetméter), valamint a vendéglátóipari egységek teraszai is.
  • A hivatalok által kibocsátott okmányok nem járnak le a veszélyhelyzet alatt és azt követően még 90 napig érvényben maradnak.
  • Az intézményes és házi karantént továbbra is előírhatják a hatóságok.

A törvénytervezet kapcsán egyébként majdnem 140 módosító javaslatot rágtak át a parlamentben, szóval egyelőre elég nehéz rendet vágni a sorok között. De a jövő hét végére már biztosan tudni fogjuk, hogyan végződött ez a hetünk.

Hirdetés