Nettó fejetlenség: egymást érik a bűnvádi eljárások a vírussal küzdő közegészségügyisek ellen

Az Arad megyei DSP-s alkalmazottak fele már összeakasztotta a bajszát az ügyészekkel és a rendőrséggel.

Hirdetés

Hej, de nagyon panaszkodik Horea Timiş, az Arad megyei közegészségügyi hatóság (DSP) igazgatója: kiderült, hogy különböző kihágások miatt az intézmény alkalmazottainak fele – harminc személy – ellen bűnvádi eljárás indult a ragályos betegségek megfékezésére irányuló intézkedések áthágása miatt.

Timiş azt mondja, egyszerűen képtelenek érdemi döntéseket hozni ilyen helyzetben, mivel állandóan panaszokkal, vizsgálatokkal, dossziékkal kell foglalkozniuk, miközben az lenne a dolguk, hogy a járványvédelmi intézkedéseket koordinálják.

„Állandóak az ügyészségi és a rendőrségi vizsgálatok, hol a járványügyi ankétok, hol a sürgősségi állapot idején elvégzett beszerzések, hol a határátkelőknél ellenőrzött személyek szállítása miatt piszkálnak minket. Mit tegyünk, ha naponta, hetente módosulnak a szabályzatok, vagy ha bizonyos eljárásokra később találnak ki törvényt? Így nehéz érdemi munkát végezni” – fakadt ki a DSP aradi főnöke.

Példaként említette: amikor 1200 személyt haza kellett szállítani az egyik határátkelőtől, a közegészségügyi hatóságnak kellett autókat szereznie a lehető leggyorsabban egy minisztériumi utasításra, pedig a DSP-nek nem áll jogában, hogy közszállítással kapcsolatos szerződéseket kössön.

Nagyon úgy tűnik, hogy a szükségállapotban fejetlenül és törvénytelenül osztogatott bírságokhoz hasonlóan ezekben az ügyekben is több a túlkapás, mint a valós alapú szankció.

Hirdetés