Nemcsak a koruk, de a korrupció miatt is veszélyesek a román MiG-21-esek

Állítólag a hadsereg beszerzett egy rakás rossz kerozint, amitől időnként leáll a gépek hajtóműve.

Hirdetés

A Defapt.ro a védelmi minisztérium kötelékébe tartozó forrásaira hivatkozva kezdett el arról cikkezni, hogy a román hadsereg, egy rakás pénzt költött el kerozinra, ám nem megfelelő minőségű kerozint kaptak, amely igen veszélyes, hiszen a repülőgépek, helikopterek motorjának spontán leállásához vezethet. Ez például több ezer méter magasban elég kínos tud lenni.

A Defapt.ro az említett forrásaitól most kapott visszaigazolást arról, hogy korábban a román légierő egyik MiG-21 Lancer vadászgépének hajtóműve közvetlenül felszállás előtt állt le hirtelen, amikor a gép már a kifutópályán gurult, vagyis hajszál híján katasztrófa történt. Az eset miatt a MiG-21-eseket és a Puma helikoptereket is földre parancsolták, amíg kivizsgálják a történteket.

Ennek nyomán viszont a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) hivatalból bűnvádi eljárást indított Dan Berendel, a Jetfly Hub tulajdonosa és testvére, Cristian Angel Berendel, a vállalat korábbi igazgatója ellen. A Jetfly Hub szállított ugyanis a román hadseregnek kerozint az utóbbi időszakban – összesen 420 millió lej értékben kötötték meg a szerződést –, nagyon úgy fest azonban, hogy a kerozin nem felel meg a nemzetközi standardoknak, azaz rohadtul nem biztonságos.

A Defapt.ro korábbi cikke szerint ennek következtében korábban két MiG-21-es is lezuhant, az így keletkezett kár pedig 6,5 millió euró.

Hogy a közelmúltban bekövetkezett katasztrófához – amelynek során lezuhant egy MiG-21 Lancer vadászgép, majd egy, a keresésére küldött IAR Puma helikopter, összesen nyolc katona halálát eredményezve – köze van-e ennek, az egyelőre nem tiszta.

Hirdetés

Maga az eljárás is hosszúnak ígérkezik, a bíróság egyelőre a vádlottak előzetes letartóztatását is elutasította, mivel nem volt elég bizonyíték.

Az viszont egyáltalán nem megnyugtató, hogy nem elég, hogy a szovjetektől hátra maradt MiG-ek már a koruk miatt sem biztonságosak, de még rossz kerozint is tankolnak beléjük.

Ilyen hadsereg mellett ellenségre már nincs is szükségünk.

Hirdetés