Nem szabad a tánc: ezeket a korlátozásokat fogadta el a kormány

Nem minden, előzetesen megszellőztetett megszorítást vezetnek be.

Hirdetés

Immár hivatalos, hogy további szigorításról dönthetnek a helyi hatóságok a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében azokban a megyékben, illetve azokon a településeken, amelyeket az ország többi részéhez képest jobban sújt a járvány.

A kormány szerda esti ülésén fogadta el az erről szóló rendeletet, amelyben azonban nem szerepel minden, korábban nyilvánosságra került korlátozás.

Ami viszont igen, az az utcai maszkviselés kötelezettsége: azokon a településeken, ahol a járvány jelentősebb méreteket öltött, a megyei katasztrófavédelmi bizottság dönthet arról, hogy ott, ahol tömeg alakulhat ki, és nem lehetséges a másfél méteres távolság tartása – piacok, vásárok, buszmegállók, vasútállomások, tengerparti sétányok, nyilvános ünnepségek vagy zarándoklatok helyszínei, idegenforgalmi látványosságok külső terei – kötelező legyen a szájmaszk viselése.

A helyszínek kiválasztása és a maszkviselési időintervallum kijelölése a helyi illetékesek reszortja – Brassóban például már el is döntötték, hogy a sétálóövezetekben is maszkviselésre kényszerítik az embereket. Ennek betartását az egészségügyi és a belügyi tárca ellenőrzi majd.

Emellett a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek tiszteletben kell tartaniuk a megyei katasztrófavédelmi bizottság nyitvatartás korlátozására vonatkozó rendelkezéseit – vagyis ha az illetékesek úgy döntenek, este 11-kor mindenkinek be kell zárnia.

Az üzemeltetők egyúttal csak annyi vendéget szolgálhatnak ki, ahány ülőhellyel rendelkezik a terasz, és kötelesek megakadályozni az emberek közötti fizikai interakciót.

Ami – ahogy Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős államtitkár elmondta – azt jelenti, hogy természetesen a csoportos tánc is tilos.

Hirdetés

Ezt azért érdemes megjegyezni, mert kiszivárgott, hogy az előzetes tervekkel ellentétben a kormány nem tiltja be a táncot, de az államtitkár elmagyarázta, hogy a tiltott fizikai interakció a táncot is magába foglalja.

Nem került bele viszont a rendeletbe a tengerparti plázsokon bevezetendő újabb korlátozás, amely értelmében csak a házaspárok, illetve a kisgyerekek és azok kísérőinek napozóágyai lehetnek két méternél közelebb egymáshoz.

Arafat szerint végül rájöttek, hogy a tengerparti strandokon alkalmazandó korlátozásokat már az eddigi rendelkezések is rögzítik.

Már csak be kellene tartani őket.

Hirdetés