Nem is gondoltuk volna, hogy a romániai oktatás és az ezotéria ilyen szoros barátságban áll egymással

A számmisztika csak a jéghegy csúcsa: az elmúlt években a romániai pedagógusok egy része már kapott képzést a színek paranormális erejéről, és nem szokatlan a horoszkóp-módszer használata sem.

Hirdetés

Mindeddig nem sokat tudhattunk a romániai oktatás és az ezotéria szoros barátságáról, de minden jel arra mutat, hogy egyáltalán nem most kezdődött. Az elmúlt hétvégén azon döbbentünk le, hogy mintegy hétszáz pedagógus vett részt egy online számmisztikai képzésen, melyet a Galac megyei tanfelügyelőség is népszerűsített. Miután a sajtó tematizálta – más meglátás szerint túllihegte – a szokatlan jelenséget, kiderült, ez csak a jéghegy csúcsa.

A színek paranormális és gyógyító erejéről nem az ifjúsági irodalomból ismert Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző szakiskola oktatói képezték ki magukat, hanem Iași megyei pedagógusok, a tanfelügyelőség biztosította keretek között. Az oktatási szakportál beszámolója szerint a 2018-ban megjelent útmutatóban olyan áltudományos állítások szerepelnek, mint például

a kék szín tisztán-látóvá tesz, a narancssárga pedig hozzájárul a béltisztításhoz.

Az egyik fejezetet személyesen a jászvásári tanfelügyelőnő írta, aki szerint egyes színek betegségeket gyógyítanak.

A színek hangulatra gyakorolt hatása egyébként nem ördögtől való gondolat, a pszichológia is foglalkozik a témával. A gond inkább azzal van, hogy mindezt tudományos köntösben közlik egy pedagógusoknak szánt módszertani könyvben, releváns könyvészet nélkül. A cikkben megszólaló oktatási szakértő úgy véli, nem lehet tovább szőnyeg alá söpörni a jelenséget, és a pedagógusoknak szükségük van egy olyan képzésre, mely megvédi őket az obskúrus nézetektől.

A Iași tanfelügyelőség szerint az Edupedu szakportál cikke

kiragadta a kontextusból a színterápiával foglalkozó részt,

Hirdetés

és egyes szakterminusokat, melyeket a speciális nevelési igényű gyerekek kapcsán használnak, pejoratív fénybe helyezte. A módszertan egyébként egy olaszországi Erasmus-képzés apropóján született, a benne szereplő kijelentéseket a kurzusokon vitatták meg állítólagos európai szinten elismert szakemberekkel.

Egy másik ügy is felkavarta a spirituális állóvizeket: nyilvánosságra került ugyanis egy, az oktatási minisztérium fejlécével ellátott hivatalos dokumentum, melyben a horoszkóp módszertanának pedagógiai lehetőségeiről esik szó. Ezt román nyelv és irodalom órákra javasolják, melynek lényege, hogy a diákok csoportokat alkotva jellemezzenek egy-egy irodalmi hőst, a megadott csillagjegyek jellemzői alapján.

Az oktatási szakértő közlése értelmében ezt a módszert is már évek óta alkalmazzák az oktatásban, és egyáltalán nincs okunk csodálkozni azon, hogy egyre több áltudományos módszer hódít teret a romániai oktatásban.

Hirdetés