Illusztráció / Pixabay

Néhány egyszerű lépésből megtudhatja, miért olyan magas a fűtésszámlája

Miután megadja otthona paramétereit, a kalkulátor kiszámolja a lakás hőveszteségét, és azt is, hogy mennyi az átlagos fogyasztás.

Hirdetés

Romániában csak egy nagyon szűk réteget hagy hidegen a fűtésszámla, többségünket egészen biztosan foglalkoztatja, hogy milyen módszerek léteznek a lakásban felhasznált hőenergia minimalizálására. Nemcsak a pénztárcánk megkímélése miatt fontos az energiahatékonyság, hanem környezetvédelmi szempontok miatt is, így az Energy Policy Group Hatékony Románia nevű programja keretében létrehozott egy online kalkulátort, mely segítségével

könnyebben képbe helyezhetjük magunkat lakásunk hőveszteségét illetően.

Használata pofonegyszerű: kiválasztjuk a megyét és a települést, ahol élünk, megadjuk a lakás paramétereit, a kalkulátor ezt követően elvégzi a számításokat. Megtudhatjuk, mennyi az éves átlagfogyasztás, az éves szén-dioxid-kibocsátás, és mennyit fizetünk mindezért. Százalékban megadják, hogy a lakás típusának megfelelően hol veszítjük a legtöbb hőt (padlón, ablakon, tetőn vagy falakon keresztül).

Az is kiderül, hogy évente mennyit spórolhatunk egy hőszigeteléssel, illetve hány éven belül térülhet meg a befektetés.

Végül néhány hasznos tippel szolgálnak az energiahatékonysággal kapcsolatosan.

Az értékek természetesen nem hajszálpontosak, hiszen elég sok tényezőt nem vesznek figyelembe, de arra jók, hogy hozzávetőleges képet alkossunk a lakás fűtésének hatékonyságáról.

Az internetes oldal itt érhető el.

Hirdetés