Nahát: most nem csak ígérik, meg győztest hirdetnek, hanem tényleg építik az észak-erdélyi sztráda egyik szakaszát

Nem hosszú, de ez is valami.

Hirdetés

Az észak-erdélyi autópálya kapcsán az elmúlt években zömmel arról lehetett írni, hogy éppen melyik szakasza nem épül. Maros megyében sikerült átadni néhány szakaszt, és most is itt fogtak neki a következő ütemnek: a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) közölte, hogy a héten már ki is vonult a kivitelező Strabag a Marosvásárhely és Nyárádtő közötti szakaszra, és elkezdték előkészíteni a munkaterületet.

Az autópályaszakasz összesen 9,2 kilométeres, és a Marosvásárhely és Nyárádtő közötti 4,5 kilométeres részből, illetve egy 4,7 kilométeres bekötőútból áll.

A szakasz 192 millió euróból épül meg, és az EU fizeti: vissza nem térítendő támogatásból készül.

Ha minden jól megy, 18 hónap alatt el is készül, a kivitelezőnek pedig azt követően még kilenc évig jótállást kell vállalnia rá.

És ez nem az egyetlen jó hír az észak-erdélyi sztráda háza tájáról: Bihar megyében gyakorlatilag elkészült a határ és Bihar község közötti, 5,35 kilométeres szakasza, amely Nagykerekinél csatlakozik az M4-es autópályához, amelynek a Berettyóújfalu és Nagykereki közötti szakaszán szintén az utolsó simításokat végzik.

Hirdetés

A CNAIR jövő héten veszi át hivatalosan az építőtől a valamivel több mint öt kilométeres szakaszt, amely beköti Nagyváradot az európai autópálya-hálózatba.

Ha minden jól megy, valamikor augusztusban meg is nyithatják a forgalom előtt – a határátkelő már megépült –, így a borsi határátkelő is tehermentesülhet.

A Nagyváradot az autópályával összekötő gyorsforgalmi út pedig két év múlva készülhet el.

Hirdetés