Nagyszombatra megtorpant kicsit a járvány. De csak kicsit, sajnos

Csökkent némileg az új megbetegedések és a súlyos betegek száma. Az elhunytak száma viszont nőtt.

Hirdetés

A legfrissebb járványjelentés adatai egy kis lelkesedésre adnak okot. Akkor is, ha hétvégén általában csökkenni szoktak a járványszámok.

Az elmúlt 24 órában összesen 5498 új megbetegedést észleltek az országban (az egy nappal korábbi 5808-hoz képest). És ez a mutató negyedik napja csökkenő tendenciát mutat.

Igaz, tesztelni is kevesebbet teszteltek, mint korábban: 27 709 PCR- és 10 634 gyorstesztet végeztek (a korábbi 29 258 PCR- és 10 476 gyorsteszthez képest).

Jó ideje most örülhet megint (fél szájjal) az orvostársadalom: az ország intenzív osztályain jelen pillanatban 1448 súlyos beteget kezelnek.

Ez a csökkenés azonban sajnos azért is van, mert több súlyos beteg hunyt el: az elmúlt 24 órában 154.

Hirdetés

Ami a megyékre bontott fertőzési rátát illeti, a korábbi 13 helyett szombaton 14 megye szerepel a vörös listán: Brăila is „felzárkózott”.

Érdekes adat, hogy noha Bukarestben regisztrálták a legtöbb új megbetegedést az országban (1023), a fertőzési ráta itt csökkent egyet.

Ellentétben Kolozsvárral, ahol pár napja folyamatosan nő a fertőzési ráta, jelenleg 7,79 ezrelék.

És akkor itt jegyezzük meg: a magyar húsvét okán szombaton nem érvényes az este nyolc órától kezdődő kijárási tilalom azokban a helységekben, ahol a fertőzési ráta meghaladja a 7,5 ezreléket. Éjszaka két óráig lehet közlekedni az utcákon.

Hirdetés