Mindenkit megtrollkodtak a liberálisok: ilyen kormánynévsorra még a szövetségeseik sem számítottak

Nem erőltették túl magukat.

Hirdetés

Ha valaki arra számított, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Klaus Iohannis államfő most majd tényleg működőképes kormányt akar tető alá hozni, miután az alkotmánybíróság az orrukra koppintott, akkor nagyobban nem is tévedhetne: Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök – és ügyvivő pénzügyminiszter – olyan kormánynévsort állított össze, hogy attól mindenki csak néz, mint a moziban – már legalábbis a kormányzásra bejelentkezett többi pártban.

Hiába tette fel a kezét a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) is, hogy ők aztán mostantól nagyon szeretnének a liberálisokkal együtt kormányozni, Cîţu egyetlen kivétellel ugyanazzal az egyszínű, kizárólag a PNL által jelölt tagokat felvonultató kormánynévsorral állt elő, amelyet a hónap elején bizalmatlansági indítvánnyal megbuktattak, és amelyet Ludovic Orban megbuktatott miniszterelnök ismét szeretett volna a parlament elé vinni.

Az egyetlen módosítás a pénzügyminiszteri poszton történt: mivel Cîţu a jelek szerint szerény ember, nem akar egyszerre miniszterelnök- és pénzügyminiszter-jelölt is lenni, ezért a PNL képviselőházi frakciójának helyettes vezetőjét, Lucian Heiuşt jelölte pénzügyminiszternek.

A PNL szövetségesének bejelentkezett – de a jobbközép szavazatokért folyó harcban az egyik legfőbb riválisának számító – USR emiatt meg is sértődött, és jelezte: igencsak szokatlan eljárásnak tartja, hogy egy párt először közzéteszi a tervezett kormánynévsort, és csak aztán akar elkezdeni tárgyalni arról a többi párttal, hogy alakítsanak többséget a parlamentben.

Az egész azt jelzi, hogy a PNL pontosan ugyanannyira akarja a jelenlegi körülmények között folytatni a kormányzást, mind eddig: vagyis semennyire.

Eddig is az volt a fő céljuk, hogy előre hozott választásokat kényszerítsenek ki, mert szeretnék, ha a jelenlegi, 40 százalékos támogatottságuk a következő négy évben a parlamenti mandátumok számában is tükröződne.

Ezért már Orbannak is az volt a szándéka, hogy a parlament utasítsa el a második kormányát – amely megegyezett az elsővel –, hiszen ha a törvényhozás kétszer leszavazza a kijelölt kormányt, akkor az államfő előre hozott választásokat írhat ki.

Hirdetés

Csakhogy az alkotmánybíróság keresztbe tett, amikor hétfőn úgy döntött: Iohannis alkotmányellenesen kérte fel a bukott Orbant ismét kormányalakításra, mivel a miniszterelnök kijelölésének célja a kormányképes többség kialakítása kell hogy legyen, nem pedig az, hogy a kormányfőjelölt kormányostul megbukjon a parlamentben.

Iohannis és az általa mentorált liberálisok azonban a jelek szerint továbbra sem igazán gondolják komolyan a kormányalakítást, mert még mindig nem tettek le arról, hogy előre hozott választásokat csikarhatnak ki.

Most persze úgy tesznek, mintha tárgyalni akarnának a többi párttal a kormánytöbbség kialakításáról, de ehhez azért tényleg nem ártott volna, ha őket is beveszik a buliba.

Közben meg egy ország arra vár, hogy végre teljes jogú, működőképes kormánya legyen.

Hirdetés