Mi ebben a ráció? Csúfosan leszerepelt Románia egy nemzetközi vásáron, ezért idén már nem megy el a többire

Ezzel a lendülettel az egész szaktárca lehúzhatná a rolót.

Hirdetés

Észszerűtlen módon próbálja csillapítani a turisztikai minisztérium a New York-i nemzetközi turisztikai vásáron való, nyolcezer dolárt érő leszereplésének botrányát: felfüggeszti a részvételt a hasonló eseményeken mindaddig, amíg össze nem áll egy egységes arculatot mutató országstand.

Fotó forrása: Facebook

Eddig azt hittük, hogy az idegenforgalom pörgetésére hivatott szakminisztérium kézben tartja a külföldi megjelenéseket, de ahogy a fenti ábra is mutatja, valójában fogalma sincs, hogy a nemzetközi vásárokra delegált tisztviselők mit és hogyan mutatnak be az országból. Ilyen nevetséges formában – vászonra csíptetett A4-es formátumú papírfotókkal – tényleg semmi értelme külföldön népszerűsíteni Romániát,

egyúttal a szaktárca is lehúzhatná a rolót, mert az egyik legfontosabb feladatába bukott bele.

A felelősök megkeresését Románia egyesült államokbeli nagykövete, Andrei Muraru is sürgeti, aki botrányosnak és szégyenteljesnek nevezte a részvételt, és lemondásokat vár.

A botrány miatt többen is bírálták a turisztikai minisztert, Charlie Ottley, a Wild Carpathia dokumentumfilm rendezője például kifejtette: nevetség tárgyává teszik a világ előtt Romániát azzal, hogy fogalmuk sincs, miként népszerűsítsék a turisták körében.

Eugen Tomac, a Népi Mozgalmom Párt parlamenti képviselője a minisztérium létezésének értelmét vonta kérdőre, tekintettel arra, hogy képtelen néhány alapvető lépést megtenni, legalább hazánk turisztikai látványosságait az online térben románul és angolul is megjeleníteni. Folyamatos beruházásra van szükség a turizmus terén, mert Románia megérdemli, hogy felfedezzék – írta.

Közben Daniel Cadariu turisztikai minisztert behívták a képviselőház szakbizottsága elé,

melyet az USR-s Claudiu Năsui vezet. A valós gond szerinte az, hogy a minisztérium tele van alig dolgozó, nagy fizetést felmarkoló pártaktivistával, akik semmi eredményt nem tudnak felmutatni. Marcel Ciolacu, a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke sem hagyta ki a lehetőséget, hogy bírálja a PNL-s minisztert. Mint mondta, ugyanazt a szégyent érezte, mint minden román állampolgár a fotó miatt.

A turisztikai miniszter, Constantin-Daniel Cadariu lemondás helyett egyelőre kedden annyit közölt, hogy ezentúl a szaktárca két nemrég alakult alintézménye, a Nemzeti Idegenforgalmi Márkatanács (CBTN) és az Idegenfogalmi Konzultatív Tanács (CCT) veszi át Románia nemzetközi turisztikai piacon történő szerepeltetését. Az országstandok kialakításához a két tanács jóváhagyására lesz szükség,

mintha ez garanciát jelentene arra, hogy a New York-i Travel and Adventure Show rendezvényen való leszereplés ne ismétlődjön meg.

Legalább a botrányért felelős munkatársakat és az Amerikai Egyesült Államokban tevékenykedő gazdasági attasékat fegyelmi bizottság állítják, mert rossz színben tüntették fel az országot – ha ez bárkit is kárpótolna azért a szekunder szégyenért, amit a fotó láttán érzett.

Idén hat nemzetközi vásár lett volna betervezve, Frankfurtban, Dubajban, Lengyelországban, Sanghajban, Spanyolországban és Londonban. Utóbbi a világ legrangosabb nemzetközi turisztikai eseménye.

Hirdetés