Még a miniszter is elismeri: a szervezett bűnözés egyik ágává vált, hogy tonnaszám szállítják illegálisan a szemetet Romániába

Rengeteg szállítmányra lecsaptak, de persze jutott az országba is. Most szigorítanák a törvényeket, hátha az segít.

Hirdetés

Románia olyannyira az illegális európai szemétszállítmányok célpontjává vált, hogy a szervezett bűnözés egyik ágává vált a hulladék törvénytelen behozatala.

Ezt nem valamely égő tekintetű civil környezetvédő állítja, hanem maga Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter ismerte el.

A tárcavezető elmondta, az ezt tiltó törvények ellenére számos olyan cég van, amely háztartási hulladékot próbál behozni az országba, ami ellen a hatóságok megpróbálnak küzdeni: a Környezetvédelmi Őrség csak idén 2400 alkalommal tartott ellenőrzést, és

140 illegális szemétszállítmányt el is csíptek a határátkelőkön.

Ezeket azonnal vissza is fordították a származási ország felé.

Azonban arról is számos alkalommal érkeztek beszámolók, hogy már az országban bukkantak törvénytelenül behozott szemétszállítmányokra.

És azt senki sem tudja, mekkora azon szállítmányok mennyisége, amelyeket fel sem fedeztek.

Tánczos most azt mondja: már az előző kormány is tervezte a hulladék beszállítására vonatkozó törvények szigorítását, és ezt most az új kabinet is szeretné.

Hirdetés

Az Európai Unió amúgy a tagállamok között kizárólag az újrahasznosítható hulladék szállítását engedélyezi, de persze sokan próbálkoznak egyéb szemét behozatalával is.

A tervezett szigorítás jegyében ezt úgy próbálnák ellenőrzés alatt tartani, hogy 15-re

limitálnák azon határátkelők számát, amelyeken keresztül egyáltalán beléphetnek az országba

a törvényes, újrahasznosíthatóhulladék-szállítmányok.

Emellett kötelezővé teszik, hogy a szállítmányok az országból való belépéstől a feldolgozás helyszínéig végig nyomon követhetőek legyenek.

Persze a próbálkozások fontosak, de nem lesz könnyű. A szemétszállítmányok ugyanis azért érkeznek folyamatosan, mert Romániát a kontinens olcsó szemétlerakatának tekintik: Nyugat-Európában tonnánként 250-300 euróba kerül, hogy törvényesen megszabaduljanak a hulladéktól, Romániában viszont ez csak 50-70 eurót kóstál.

Hirdetés