Másfél évig Párizsban bujkált Románia nemzetközileg körözött királyi sarja, Pál herceg

II. Károly király törvénytelen utódja jelenleg 74 éves. Sötét ügyeiről és kapcsolatairól elég sokat elárul, hogy kiket rántott magával, miközben próbált egy kisebb szeletet kiszakítani a családi vagyonból.

Hirdetés

Párizsban bujkált a román királyi ház el nem ismert tagja, az önmagát Pál hercegnek nevező Paul Lambrino, akit 2020. decemberében három év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt a legfelsőbb bíróság egy visszaszolgáltatási perben. Annak idején hiába keresték a lakcímén, felesége csak annyit mondott, hogy Portugáliába utazott. A nemzetközi elfogatóparancs kibocsátása után mintegy másfél évvel, egy román-francia közös rendőrségi akció keretében, hétfőn sikerült kézre keríteni a francia fővárosban – erősítette meg a hírt Lucian Bode belügyminiszter.

A jelenleg folyamatban lévő kiadatási eljárás után Romániába szállítják, ahol három évet és négy hónapot tölthet rácsok mögött befolyással való üzérkedés, valamint kenőpénz elfogadása és vesztegetés miatt.

Ugyan a jelenleg 74 éves Paul Lambrino addig pereskedett, míg a bíróság elismerte, hogy II. Károly román király unokájának minősül, I. Mihály király azonban soha nem tekintette a család tagjának, mivel apja, II. Károly törvénytelen házasságból született. Anyja, Ioana Lambrino egy katonatiszt lánya volt, 1926 után pedig törvény tiltotta a rangon aluli házasságot. Ráadásul a többször házasodott király, II. Károly végakarata is kizárta őt az örökségből.

Lambrino különösen egy Bukarest melletti királyi farmot és egy snagovi erdőt szeretett volna megszerezni, melyek egykoron Ilona hercegnő, azaz II. Károly király második felesége tulajdonában álltak. Ennek érdekében bevetette minden befolyását, és megbízta a kiterjedt üzleti és politikai kapcsolatokkal bíró üzletembert, Remus Truicát – Adrian Năstase miniszterelnök kabinetfőnökét –, hogy hasson oda, ahová kell.

Az így összeállt bűnbanda 2006 és 2013 között több izraeli és romániai figurával bővült, többek között Benjamin Steinmetz milliárdos, a verespataki aranykitermelésben érdekelt Gabriel Resources cég egyik fő részvényese vagy Dan Andronic, az Evenimentul Zilei című napilap igazgatója is benne volt a bizniszben. Remus Truică hét év letöltendőt kapott, az izraeliek egyenként öt évet, míg a többi vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az államnak okozott 145 millió eurós kárért. A szóban forgó ingatlanok a visszaszolgáltatási ítélet érvénytelenítése után visszakerültek az állam tulajdonába.

Hirdetés