Marad a 4000+ napi esetszám, megdőlt az intenzív osztályos rekord

Közben egyes kórházak már arra készülnek, hogy elkezdik szűrni, kit kezelnek és kit nem.

Hirdetés

Megérkeztek a csütörtöki hivatalos adatok és sajnos valóban a négyezer az új háromezer, ahogy szerdán megírtuk. Egy hét alatt négyezer fölé ugrott az új megbetegedések száma az országban és úgy tűnik, egyelőre nem is akar csökkenni.

Az elmúlt 24 órában 4013 új (vagyis első tesztes) megbetegedést regisztráltak. Az újrateszteléseknél további 691 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét.

Szerdától csütörtökig 29 646 tesztet végeztek az országban, ebből 17 575-öt a járványügyi protokoll alapján, 12 081-et (!) saját kérésre. A pozitív tesztek arányát lásd az alábbi grafikonon:

Az ország kórházainak intenzív osztályain jelenleg 721 súlyos beteget kezelnek, ami újabb rekord. Apropó kórházak: egészségügyi források szerint három bukaresti kórház is jelezte már, hogy csak a közepes és súlyos eseteket fogadják a jövőben, ha a hatóságok kimondják, hogy a tünetmentes és könnyű eseteket a családorvosi hálózatra bízzák.

Hirdetés

A koronavírushoz köthető elhalálozások száma is magas, sajnos: 73 beteg (46 férfi és 27 nő) hunyt el az elmúlt 24 órában, mindegyikük egyéb betegséggel is küzdött.

A megyék szintjén természetesen továbbra is Bukarest vezet (777 eset!), utána rögtön Kolozs megye következik (227 eset), majd Iași (200), talán a Szent Piroska ünnepi tömeges felvonulás okán is, Temes megye (175 eset), Bákó megye (150), Prahova megye (137), Brassó megye (130 eset), Fehér megye (126 eset), Maros megye (123 eset). További részletek itt böngészhetők.

És akkor még egy megjegyzés: Argeș megye prefektusa éppen csütörtökön nyilatkozta, hogy néhány hónap alatt nagy sikert értek el a járvány megfékezése terén: nyárom még százon felül volt az új megbetegedések száma, mára pedig 34-re csökkent. Miért? Mert meghozták a megfelelő óvintézkedéseket (időszakos piacbezárás, magánesemények betiltása stb.) és bevezették a szerinte legfontosabbat: a kötelező kültéri maszkviselést. Lényegében ennyi elég is volt. Nos, okosvárosok, megyék, ehhez mit szóltok?

Hirdetés