Már pontosan tudjuk, mikor születhet meg a történelmi döntés Románia schengeni csatlakozásáról

Hátradőlni persze továbbra sem lehet, de már tényleg nincs sok hátra, míg kiderül, az ország csatlakozik-e a belső határellenőrzés nélküli övezethez.

Hirdetés

Valamivel több mint egy hónap múlva megszületik a döntés, melyre Románia a 2007-es uniós csatlakozás óta vár: december 9-én már biztosan tudni fogjuk, hogy az ország felvételt nyert-e a belső határellenőrzés nélküli uniós övezetbe.

December 8. és 9. között találkoznak ugyanis az unió bel- és igazságügyi miniszterei az Európai Unió Tanácsának cseh elnöksége által rögzített menetrend szerint, akkor születik majd döntés a schengeni csatlakozásról. Mint ismeretes,

a schengeni térség bővítéséről szóló végső döntést egyhangúlag kell meghozzák a tagok.

A jelen állás szerint Románián kívül csak Bulgária, Horvátország, Ciprus és Írország nem tagja a schengeni térségnek, ehhez nem uniós tagállamok – Izland, Norvégia, Liechtenstein és Svájc – is tartoznak.

A jelen állás szerint Románia már csak amiatt izgulhat,

hogy a hollandok végül hogy szavaznak, miután a hágai parlament október 20-án állást foglalt Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ügyében, elutasítva a két ország felvételét. A kérdés azt követően sem dőlt el, hogy Mark Rutte holland kormányfő nemrég Bukarestbe látogatott, ahol a schengeni csatlakozással kapcsolatos kérdésekre inkább diplomatikus válaszokkal reagált.

Hirdetés

A csatlakozásról szóló döntés folyamatának a menetrendjét ismertető Vlad Gheorge európai parlamenti képviselő Facebook-bejegyzésében azt írta: Románia eleget állt sorban Európában, és egyértelmű, hogy mindent feltételt teljesített már, hogy csatlakozzon az övezethez.

Hirdetés