Lerohadt a kazánja a pénteki áramingadozás miatt? Majd az EU kifizeti…

Mert Románia biztosan nem fogja, legalábbis az energetikai miniszter szerint.

Hirdetés

Virgil Popescu energetikai miniszter szerint, ha nem derül ki egyértelműen, kik a felelősök a pénteken számos erdélyi megyében – de más európai országokban is – észlelt áramingadozásért, a hiba okozta anyagi károkat EU-s forrásokból fogják megtéríteni a felhasználóknak.

Mi is írtunk róla, hogy csütörtökön 15 óra után nem sokkal csaknem egy órán keresztül ingadozott az áramellátás, többször egymás után megszakadt, majd ingadozó, alacsony feszültségen csordogált az áram a kábelekben, aminek következtében háztartási gépek, liftek, jelzőlámpák, elektromos kazánok álltak le vagy hibásodtak meg, a villanyégők pedig horrorfilmesen pislákoltak, nem egy esetben kiégtek.

Mint később kiderült, a gondok gyökere kivételesen nem hazai gyökér – az európai villamosenergia-szállító hálózatban történt meghibásodás, amelynek okait és körülményeit az európai villamosenergia-szállításért felelős üzemeltetők szövetsége (ENTSO-E) vizsgálja ki.

Virgil Popescu a Digi 24-en megkönnyebbülten hárítgatta a felelősséget. „Csak áldozatok vagyunk, Románia nem felelős az incidens miatt” – mondta. Persze hogy az az EU-s kártérítés mikor és milyen formában várható, az még a jövő zenéje.

Hirdetés