Lehet, hogy életben vannak a Kígyó-sziget ukrán védői, akik beszólásukkal egy egész nemzetet lelkesítettek fel

Az, ahogy elhajtották a megadásukat követelő orosz hadihajót, az ukrán ellenállás szlogenjévé vált.

Hirdetés

Lehet, hogy mégsem halt meg az a 13 ukrán határőr, aki nem volt hajlandó megadni magát a román partoktól mintegy 50 kilométerre magasodó Kígyó-szigetet megtámadó orosz erőknek.

Ezt az ukrán határőrség jelezte.

A bejelentés szerint orosz forrásokból úgy értesültek, hogy a védők túlélték a támadást, elfogták és a krími Szevasztopol városába szállították őket.

A határőrség szerint most ellenőrzik, hogy valóban így van-e, a hatérőrök haláláról szóló híreket pedig az orosz információs hadviselés termékének nevezték.

Mint megírtuk, a halálukat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, és azt is elmondta, hogy post mortem megkapják az Ukrajna hőse érdemrendet.

Erre most remélhetőleg mégsem lesz szükség.

Az oroszok még csütörtökön, az Ukrajna elleni invázió első napján érkeztek meg a szigethez: egy orosz hadihajó megadásra szólította fel a védőket, akik ezt elutasították, ezt követően egy orosz katonai repülő légi csapást hajtott végre a szigeten álló ukrán létesítmények ellen.

Az ukrán védők oroszoknak címzett utolsó üzenete az ellenállás jelképévé vált, és mémesedett.

Hirdetés

Mi is megírtuk, hogy keresetlen szavakkal utasították el a megadást: bár az angol nyelvű sajtó szerint azt üzenték az orosz hadihajónak, hogy b*aszódjon meg, később kiderült, hogy az üzenet eredetileg úgy hangzott: Orosz hadihajó, menj a f*szba!

Az ukránok pedig felkapták a szlogent. Az ukrán hatóságok felrobbantották az orosz határ közelében fekvő vasúti csomópontokat, hogy elejét vegyék annak, hogy Oroszország vonaton szállítson további csapatokat Ukrajnába.

Amikor Moszkva ez ellen azzal emelt kifogást, hogy így a humanitárius segélyt szállító vonatok sem tudnak belépni az országba, a válasz ennyi volt:

Orosz vonat, menj a f*szba!

Eközben az ukrán közúti hatóság arra szólított fel, hogy szereljék le az utak mentén álló útjelző táblákat, hogy ezzel is nehezítsék az orosz hadsereg tájékozódását.

Illusztrációként egy olyan útjelző tábla képét mellékelték, amelyen három lehetséges irányt is megmutatnak az oroszoknak a f*szba.

Hirdetés