Külföldi sofőröktől gyűjtötték a kenőpénzt, letöltendőt kaptak a szalontai rendőrök

Közlekedési rendőrnek adták ki magukat, hogy pénzt csaljanak ki az áldozatoktól.

Hirdetés

A Bihar megyei törvényszék letöltendő börtönbüntetésre ítélt öt nagyszalontai rendőrt, akik sportot űztek abból, hogy kenőpénzt gyűjtöttek a közúti ellenőrzések során.

A vádlottak közlekedési rendőröknek adták ki magukat, s főleg a hajdúvároson áthaladó külföldiekre vadásztak, akiket különböző kihágások miatt állítgattak meg, majd szép kis summákat vasaltak fel tőlük büntetés gyanánt.

A bűnvádi eljárás még 2015-ben indult, miután egyre több külföldi állampolgár tett panaszt a nagykövetségeken amiatt, hogy kenőpénzt követeltek tőlük a rend éber őrei. Egy orosz állampolgártól például 200 eurót kértek, egy magyar állampolgártól 190 eurót és 200 lejt, egy ukrán sofőr viszont rosszabbul járt, őt 300 euróval rövidítették meg.

A vádiratban egy svájci állampolgár esete is szerepel – a Nestlé vállalat egyik igazgatójáról van szó –, akit gyorshajtás „miatt” állítottak meg, 1400 lejt kértek tőle, de a sofőrnél nem volt készpénz, ezért elkísérték egy automatáig, ahol aztán a kezébe nyomtak egy kézzel írott „bizonylatot”, miután átvették az úgynevezett bírságot.

Az alapfokú ítélet szerint Kovács Szilárt Cristian 7 év és 4 hónapot, Dorel Crăciun és Rus Nicolae 7 évet, Isai Mihai Valentin 6 évet, Marian Pojega pedig 5 év letöltendőt kapott. A vádlottaknak így van esélyük fellebbezni, nem nagyon van esélyük arra, hogy megússzák.

Hirdetés