Átlépte a félmilliót az Ukrajnából érkezők száma, sok gyereket már iskolába is írattak (FRISSÍTVE)

Bár a számok az elmúlt napokban fokozatosan csökkentek, még így is több mint tízezren menekülnek naponta Romániába a háború borzalmai elől. Közel 80 ezren úgy döntöttek, itt is maradnak.

Hirdetés

Frissítés:

Dan Cărbunaru kormányszóvivő szombaton délután jelentette be, már több mint 515 ezernél tart az Ukrajnából érkező állampolgárok száma, közülük 79 075-en úgy döntöttek, hogy Romániában maradnak, közülük 30 ezren kiskorúak. Az ukrajnai menekültek átmeneti védelemben részesülnek, sőt, személyi számot ad és fényképes tartózkodási engedélyt bocsát ki számukra a bevándorlási hivatal.

Az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta péntek éjfélig 480 466 ukrán állampolgár lépte át a román határt – közli a legfrissebb jelentésében a határrendészet. Ha a napi adatokat vesszük figyelembe, a számok fokozatosan csökkentek ezen a héten: pénteken például 11 182-en érkeztek a háborús zónából, 13 százalékkal kevesebben, mint egy nappal korábban.

Közben egyre több menekült próbál tenni azért, hogy a gyereke folytatni tudja a tanulást valamilyen formában: eddig csaknem 400 diákot írattak be romániai iskolákba.

Pénteken kiderült, egyetlen nap alatt 68 ukrajnai gyerek (közülük nyolcan óvodáskorúak) beiskolázását kérvényezték csak Arad megyében. A tanfelügyelőség közlése szerint őket aradi egyetemekről érkező, ukránul beszélő önkéntesek segítenék, de hozzá is tudnak majd férni az ukrán oktatási minisztérium internetes platformjaihoz. Korábban írtunk arról is, hogy a román egyetemek több mint 100 ezer ukrán egyetemistának kínáltak fel helyet a felsőoktatási intézményekben.

Hirdetés

Közben a belügyminisztérium közölte, eddig 4137 ukrán állampolgár kért menedékjogot, 64-en csak az elmúlt 24 órában. A World Vision nemzetközi segélyszervezet romániai irodájának becslése szerint az országba érkező menekültek mintegy 20 százaléka maradni fog, ezért fel kell készülni a romániai társadalomba való integrálásukra.

 

Hirdetés