Fotó forrása: www.facebook.com/WorldVisionRomania/

Egyre több ukrajnai menekült lesz kénytelen Romániában letelepedni, mert nincs pénze máshová menni

A nemzetközi segélyszervezet becslése szerint az érkezők 20 százaléka tervez közép- és hosszú távú jövőt Romániában.

Hirdetés

A háború kezdete óta, azaz három hét alatt hárommillió ukrajnai lakos hagyta el a hazáját, többségében nők és gyerekek, ebből közel félmillióan érkeztek Romániába, mely elsősorban közelsége miatt vonzó a menekültek számára. Az első hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy aki ide érkezik, csak átmenetileg maradna, amíg megteremti a feltételeket az utazáshoz Nyugat-Európa felé. Mivel egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a továbbutazást, a menekültekkel foglalkozók szerint egyre többen fognak közép- és hosszú távon jövőt tervezni itt.

A World Vision nemzetközi segélyszervezet romániai irodájának becslése szerint az országba érkező menekültek mintegy 20 százaléka fog maradni, ezért fel kell készülni a romániai társadalomba való integrálásukra. A szervezet 200 ezer menekült beilleszkedését fogja segíteni, egy átfogó terv keretében: élelmiszert, higiéniai termékeket kapnak, továbbá a gyerekek fejlesztését szolgáló tevékenységeket, pszichológiai tanácsadást, a diszkriminációt megelőző intézkedéseket is szerveznek nekik. Az egyesület segít az Ukrajna határain belül és kívül költözésre kényszerült lakosságnak is: ötvenezer személyt otthon támogatnak, 20 ezer menekült Moldovában való utazásához járulnak hozzá, ugyanakkor 4500 menekültet Grúziába irányítanak.

World Vision egyébként közel száz országban van jelen, Romániában harminc éve aktív. Munkájukról és a támogatási lehetőségekről itt olvashatunk bővebben.

Hirdetés