Koronavírus-veszélytől tartanak egy vásárhelyi iskolában

Egy diák édesanyja Kínából érkezik haza, a szülők karanténért kiáltanak.

Hirdetés

Jobb félni, mint megijedni – gondolja több szülő, akinek a gyereke a marosvásárhelyi George Coşbuc általános iskolába jár és már azelőtt karanténba helyeztetné az egyik gyereket is, hogy az édesanyja néhány nap múlva hazaérkezik Kínából.

A szülők kérvényezték a Tudor-negyedi iskola vezetőségétől, hogy a gyerek ne járhasson iskolába addig, amíg a karanténidőszak végén az anyjával együtt nem bizonyítja orvosi papírokkal, hogy nem hordozzák a koronavírust. Sőt, azt is kérik, hogy több másik gyereket is – akik az érintett tanuló rokonai –, helyezzenek két hétre karanténba.

A Kínából hazaérkező nő kötelezően karanténba vonul, de a megyei főtanfelügyelő, Caudiuu Bândilă azt mondja, a gyereket nem lehet megakadályozni abban, hogy iskolába járjon. Mindenesetre a tanfelügyelőség tartja a kapcsolatot az ügyben a közegészségügyi hatósággal – mondta.

A megyei közegészségügyi hatóság közölte, hogy az anya hazatérte után az iskolában naponta végeznek majd járványszűrést és azonnal intézkednek, ha gyanús tüneteket észlelnek.

Hirdetés

A legfrissebb hivatalos adatok szerint eddig 813-an haltak meg koronavírus-fertőzés következtében. Az áldozatok mind kínaiak, a halálesetek közül az egyik a Fülöp-szigeteken, egy másik pedig Hong Kongban történt. A fertőzöttek száma elérte a 37 ezret, ebből legalább 27 100 a kínai Hubei tartományban, ott, ahol a betegség először megjelent.

Romániában eddig nem mutatták ki a koronavírus jelenlétét.

Hirdetés