Koronavírus: enyhe a csökkenés a napi számokban, öt megye van a piros zónában

Viszont egy kórházi vezető magyarázatot adott az esetszám csökkenésére, a magyarázat pedig nem szívderítő.

Hirdetés

December 30-án 4 875 új koronavírusos fertőzést jelentettek a hatóságok. Az elmúlt 24 órában 24 822 tesztet végeztek, ez pedig meglehetősen kevés (korábban napi 40 ezer tesztet is végeztek).

A napi fertőzések száma november végétől folyamatosan csökken. Ebben minden bizonnyal szerepe van a bevezetett vagy fenntartott biztonsági szigorításoknak, vagyis hogy a járvány valóban visszaszorult kicsit. A gond az, hogy az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma ugyanebben az időszakban gyakorlatilag nem változott, sőt, szinte folyamatosan emelkedett, csak december második felében látható egy szerény csökkenés. Ugyanígy, a halottak száma november közepétől december közepéig szinte változatlan, a kb. 150-es napi átlag csak az utóbbi napokban kezdett enyhén csökkenni.

Tehát a napi esetszámok csökkenése csak kis mértékben jelzi a járvány visszaszorulását, annál is inkább, hogy a naponta elvégzett tesztek száma is folyamatosan csökken november közepétől.

Ennek a magyarázata az lehet, amit Beatrice Mahler, a bukaresti Martius Nasta tüdőkórház igazgatója mondott szerdán: csökken a PCR-tesztek száma, mivel az emberek inkább az olcsóbb, gyorsabb (és kevésbé pontos) antitest-tesztek végeztetik el. Csakhogy a jelenleg leginkább megbízható teszt a PCR, és a statisztikákat, a napi járványjelentéseket is ez alapján készítik el. Ha kevesebb a PCR-teszt, alacsonyabb lesz a napi esetszám is – nyilván, mivel az antitest-tesztek eredménye nem szerepel a kimutatásokban. Így tehát a statisztikák nem a valós helyzetet tükrözik: nem lehet a járvány terjedésének lassulására következtetni a napi esetszámok alapján. Ezt támasztja alá az intenzíven ápoltak és az elhunytak számának változatlansága vagy igen kis mértékű csökkenése.

Szerdán egyébként 1 149 embert ápoltak intenzív osztályon, a 24 óra alatt elhunytak száma pedig 127.

Hirdetés

Az ezer lakosra számolt fertőzések tekintetében öt megye van a 3-as mutató feletti vörös zónában.

Hirdetés