Meghaladta a százat a koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt egy román állampolgár Olaszországban (FRISSÍTVE)

Összefoglaltuk az elmúlt órák legfontosabb történéseit járványügyben.

Hirdetés

Az egyre szigorúbb óvintézkedések ellenére Romániában tovább növekszik a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyek száma. A Stratégiai Kommunikációs Csoport szombaton reggel bejelentette, jelenleg 99 esetet tartanak nyilván, délutánra a betegek száma 108-ra nőtt.

Ezzel Románia a járvány harmadik fokozatába lépett, ami újabb szigorításokkal jár, többek között azzal, hogy betiltják beltéri, ötven résztvevőt meghaladó rendezvényeket.

FRISSÍTÉS: A külügyminisztérium szombaton délután jelentette be: koronvírus-fertőzésben elhunyt egy román állampolgár Olaszországban. Meg nem erősített hírek szerint további két idős román nő is életét vesztette a fertőzés miatt, erről azonban még nincs hivatalos információ

FRISSÍTÉS 2: Szombaton lezárták az egészségügyi minisztérium épületét Bukarestben, miután kiderült, hogy az intézmény egyik alkalmazottja – egy 41 éves nő – megfertőződött. Az épületben dolgozók első tesztje negatív lett, beleértve Victor Costache miniszterét is.

A következő héten egyébként a parlament is felfüggeszti a tevékenységét, a határidőt a járványhelyzet alakulása szerint meghosszabbítják.

Szintén a délutáni órákban derült ki, hogy három olyan liberális párti politikus is elkapta a vírust, aki az elmúlt napokban találkozott Vergil Chițac szenátorral. Lucian Heiuș, parlamenti képviselőről, Florin Oancea dévai polgármesterről és Adrian David Nicolae-ról, a PNL Hunyad megyei alelnökéről van szó.

Kovászna megyében négy személynek is pozitív lett a tesztje – egy házaspár ellen eljárás is indul, mert megszegték a házi karantént –, Bákóban egy egyéves kisfiú is megfertőződött.

Hirdetés

A babonások nem szeretik, ha a hónap 13. napja péntekre esik, de március 13. tényleg lehangolóra sikeredett: egyetlen nap alatt 36 új esetet regisztráltak Romániában.

A járványhelyzettel kapcsolatos friss hír még, hogy nem fertőződtek meg koronavírussal az ügyvivő kormány tagjai, mint kiderült, negatív lett a miniszterelnök és tizenhárom tárcavezető tesztje. A parlamenti kihallgatásuk épp szombaton délelőtt zajlik.

Klaus Iohannis államfő egyébként kihirdette azt a törvényt, amely fizetett szabadnapokat biztosít a szülők valamelyikének, ha rendkívüli helyzetben bezárnak az iskolák és az óvodák.

 

Hirdetés