Kolozsváron ellenőrizni fogják, hogy száznál több vendég ne legyen egyszerre egy szórakozóhelyen

Éttermeket, bárokat, klubokat és templomokat egyformán érint a hétvégére ígért kormányrazzia.

Hirdetés

Mindenki üljön otthon a négy fal között és kerülje a másokkal való érintkezést – ezt akarják elérni a román hatóságok, akik szerint csak így lehet megfékezni a koronavírus terjedését. És hogy mennyire veszik komolyan a szerdán bejelentett, zárt terekre vonatkozó 100 fős korlátozást, az még csak most fog kiderülni, de minden jel arra utal, hogy tényleg számolgatni fogják a vendégeket, ügyfeleket, sőt a híveket is.

A Kolozs megyei kormánymegbízott azt ígérte, hogy ellenőrizni fogják a megyeszékhely minden olyan vendéglátóhelyét, ahol esetleg száznál több személy bezsúfolódhat. A templomokra is érvényes a korlátozás, de az istentiszteletek és misék megtartására még mindig ott van a kültéri helyszín lehetősége. (Az Erdélyi Református Egyházkerület vezetősége azt javasolja az egyházközségeknek, hogy halasszák el nagyobb létszámú rendezvényeiket, kiemelten figyeljenek oda az úrvacsoraosztásra, és lehetőleg kisebb közösségekben gyülekezzenek. Az ige hirdetése azonban nem állhat meg: kisebb közösségekben, egyénileg, illetve a média felületein továbbra is szól majd az üzenet és az ima.)

A bevásárlóközpontokra továbbra sem vonatkozik ez a szabály, viszont vannak esetek, amikor korlátozzák a vásárlók számát, ha úgy ítélik meg, hogy túl sokan tartózkodnak benn.

A prefektus tájékoztatása szerint jelenleg Kolozs megyében 900 személyt különítettek el otthonaikban, és 53-an vannak intézményes karanténban. A járványkórházban négy jó állapotban lévő koronavírus-fertőzöttet ápolnak, mindannyian más megyékből (Máramaros, Maros, Kovászna, Iași) származnak. A járványkórházban 12 szalon áll a koronás betegek rendelkezésére, ebből négy terem foglalt. Az intézményes vagy házi karanténban tartózkodó személyek közül senki nem szegte meg a kijárási tilalmat.

Hirdetés