Kölcsönkenyér visszajár: Románia máris megtalálta a módját, hogyan viszonozza Ausztria vétóját

Bukarest nem fogja támogatni, hogy osztrák vezetés alá kerüljön az EBESZ főtitkársága. De mi az az EBESZ és miért fontos Európa békéje szempontjából?

Hirdetés

Nem csitul Románia haragja Ausztria felé a várva várt schengeni csatlakozás elodázása miatt: a hisztérikus osztrákellenes közhangulat ott tart, hogy Bukarest meg akarja akadályozni, hogy osztrák vezetője legyen az öreg kontinens biztonságáéért létrehozott legnagyobb páneurópai tömörülésnek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ).

Amennyiben jogtalanul élsz a vétójogoddal, akkor ne csodálkozz, ha mások is ugyanúgy tesznek – tette egyértelművé Marcel Ciolacu PSD-elnök azt, hogy Románia miért nem fogja megszavazni, hogy Ausztria 2023 decemberétől átvegye az EBESZ főtitkárságát. Az 57 tagállamot számláló szervezet kooperatív jellegéből adódóan konszenzussal hozza meg a döntéseit, a román vétó tehát azt fogja jelenteni, hogy a német Helga Maria Schmid főtitkári helyét nem egy osztrák diplomata fogja átvenni, pedig Ausztria máris erre készült, ezért lobbizott.


A nemzetközi szervezet székhelye Bécsben található, irányításáért a mindenkori soros EBESZ-elnökséget ellátó résztvevő állam az EBESZ-főtitkárral karöltve felel. Előbbi a szervezet éves politikai programjának végrehajtásán dolgozik, utóbbi a szervezet arca és egyben adminisztratív irányítója is.

Az EBESZ 57 tagállamot tömörít magába, az EU országai mellett az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Ukrajna vagy Oroszország is tagja, már ezért is fontos szerepe lehet a béke megteremtésében és fenntartásában.

 

Hirdetés