Klaus Iohannis olyan jellemzést kapott a PNL volt elnökétől, hogy attól sírva szaladhat Brüsszelig

Ha Ion Iliescu a múlt elnöke volt, Emil Constantinescu a politikai trendváltó, Traian Băsescu a nagy játékos, akkor Klaus Iohannis az eltolt jövő elnöke.

Hirdetés

Az ügyeletes szerkesztő üldögél szombat délután a képernyő előtt, bámulja a perzselő mioritikus politikai nyarat és elmereng: mikor volt utoljára nagy formátumú politikus az ország élén? Eszébe jut az aranykorból átszivárgó kriptokommunista elnök, a december elsején Budapesten a Nagy Egyesülésre koccintgató miniszterelnök, egy volt hajóskapitány, a szocik hatalmi gépezetébe rövid ideig beleköpő geológus, egyben a forradalom utáni Románia egyetlen szakállas elnöke…

És akkor szembejön vele Valeriu Stoica (a PNL volt elnöke, volt igazságügyi miniszter), aki a Digi 24 tévéadón könnyed eleganciával jellemzi Románia jelenlegi (álkisebbségi) államfőjét, bizonyos Klaus Ionopotchivanoc Iahannist. Később a News.ro portál közli a szöveget, igazán szép mondatok vannak. Tessék:

„Ha Iliescu a múlt elnöke volt, ha Emil Constantinescu megváltoztatta a politikai és gazdasági trendet Romániában, (…), ha Traian Băsescu volt a játékos elnök, aki fontos szerepet játszott Románia kül- és gazdasági politikájában, akkor Klaus Iohannis volt a nagy reménység, de azt hiszem, ezt a reménységet rosszul fogalmazták meg.”

„Amikor a románok első alkalommal megválasztották, nem hiszem, hogy Klaus Iohannisban reménykedtek. Abban reménykedtek, hogy valami megváltozik Romániában, lehetséges lesz egy német modell.”

„Időközben kiderült, hogy Iohannis elnök nem csak nem-játékos, de legtöbb esetben nincs is jelen. Bizonyos értelemben a jelenlét e hiánya jobb volt, mint egy kártékony jelenlét. De egy államelnök nem akkor jó, ha csak nem kártékonyan nincs jelen, a hasznos jelenlét által kell jónak lennie.”

„Ilyen értelemben a reménység nem vált valóra, de ismétlem, nem reménykedett benne senki, inkább csodára vártak, és tudjuk, a politikában nincsenek csodák.”

Szép, nem? És elég pontos.

Hirdetés

Ja, Stoica úr arról is beszélt, hogy Iohannis a stabilitás látszatát keltette mandátumai során, ám a stabilitás arra jó, hogy az ember valamit teremtsen. Ebből mindenki vonja le magának a következtetést.

Ami Iohannis politikai jövőjét illeti, Stoica úr nem látja a derék álkisebbségit a hazai politikai prérin, miután lejár a második elnöki mandátum. Kizárt dolog, hogy Iohannis mozgósítani tudjon bárkit is egy párt alapítása érdekében, például.

Az európai intézményi karrier egészen más dolog a volt PNL-elnök szerint. Ott Klaus Iohannis bajnok lehet, mégpedig a romániai konjunktúrák kihasználásának európai bajnoka.

Na igen, bólogat az ügyeletes szerkesztő az ablakon át beszűrődő napfényben. Pont így.

Hirdetés