Kíváncsian várjuk, hogyan fogadják az oktatási miniszter legújabb agymenéseit a vizsgák időpontjáról és a gigavakációról

Sorin Cîmpeanu nagyot megy az ötletelés műfajában. A diákok és a szülők meg téphetik a hajukat.

Hirdetés

Miután a diákok és a szülők érdekképviselete is ízekre szedte az egy hónapos tavaszi vakációra és a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának halasztására vonatkozó javaslatát, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter részben visszakozott, és új javaslattal állt elő, amely nyomán az eredeti időpontban megtartható lenne a vizsga, viszont csökkenne a félév hossza.

A tanévé viszont nőne.

Ez így bonyolultan hangzik, minden bizonnyal azért, mert az is.

Cîmpeanu szerdán este hamut szórt a fejére, és jogosnak nevezte az érintettek felháborodását amiatt, hogy a velük való egyeztetés nélkül állt elő a vakációhosszabbítás és a halasztás ötletével, ezért csütörtökön tárgyalnak.

A megbeszélésen azzal a javaslattal áll elő, hogy egy hetet csípjenek le a második félévből, ezáltal az eredeti időpontban, június 22-én elkezdődhetnek a nyolcadikosok felmérői, majd 28-án, szintén az eredetileg kitűzött időpontban az érettségi vizsgák is.

Ezzel a tanév nem június 18-án, hanem 25-én zárulna le hivatalosan.

Megjegyezte: ez egy kompromisszumos javaslat, amely a járványügyi helyzet miatt elfogadható.

Ugyanakkor a második félévből elmaradó egy hetet valamilyen formában be kell majd pótolni.

Hirdetés

A legnagyobb felháborodást keltő javaslatból azonban nem enged: továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a tavaszi vakációt meghosszabbítsák, összekötve a katolikus és protestáns húsvétot az ortodoxszal, így a szünet április 2. és május 4. között tartana.

A miniszter szerint nem indokolt a felháborodás, hiszen ebből az időszakból 18 nap eleve vakáció lett volna.

A szülők és diákok képviselete szerint viszont egy ilyen hosszú vakáció kibillentené a diákokat a tanulás ritmusából, ami rányomná a bélyegét a vizsgaeredményeikre.

A vakáció meghosszabbítására Cîmpeanu szerint a mobilitás csökkentése miatt van szükség, hogy ezzel is kisebb legyen az esély a fertőzés terjedésére.

Ugyanakkor arra a felvetésre, hogy a két húsvéti időszak alatt az emberek hajlamosak lesznek többet kirándulni, vagyis nem maradnak otthon, hanem tömegesen elmennek a hegyekbe, a miniszter úgy reagált: igen, ez megtörténhet.

Na, ebben az egyben mindenképpen igaza van.

Hirdetés