Ki rúgta ki az RMDSZ-t a kormányból? Miért nem maradnak a bangladesi vendégmunkások Romániában? Vasárnapi hírmix

És még: alig ért véget a pedagógusok sztrájkja, július 27-én általános munkabeszüntetés kezdődhet az egészségügyben.

Hirdetés

Alig maradt bangladesi vendégmunkás az országban, Románia csak tranzitország

Külföldi munkaerő-ügynökségek átverik a romániai munkáltatókat, amikor vendégmunkásokat közvetítenek az itteni munkaerőpiacra – állítják a területen működő cégek.

Romulus Badea, a romániai munkaerő-közvetítők szakmai szervezetének alelnöke szerint az adatokból világosan látszik, hogy a látszólag vendégmunkásokat toborzó és Romániába irányító külföldi ügynökségek valójában embercsempész hálózatok, amelyeknek az a célja, hogy a szolgálataikat igénybe vevő „vendégmunkásokat” eljuttassák Romániába, ők aztán az első adandó alkalommal továbbmennek valamelyik nyugat-európai országba.

Például eddig mintegy 35 ezer bangladesi állampolgár érkezett vendégmunkára Romániába, közülük azonban csak 1500-an tartózkodnak jelenleg az országban.

A bangladesiek csak tranzitországként tekintenek Romániára, mennek is tovább, mivel nagy közösségeik élnek például Olaszországban – mondja Marius Ștefănescu, a munkáltatók szakmai szervezetének elnöke. Ezeket az embereket bangladesi ügynökségek közvetítik romániai cégeknek, de a „vendégmunkások” már a rekrutáció pillanatában tudják, hogy nem maradnak Romániában, sokan már közvetlenül a Romániába érkezésük után, a reptérről indulnak is tovább, mások itt maradnak egy kis ideig, de az ő úti céljuk is valamelyik nyugati ország.

Az illetékesek azt tanácsolják a vendégmunkásokat alkalmazni kívánó romániai munkaadóknak, hogy nézzenek utána, milyen munkaerő-közvetítő ügynökséggel dolgoznak, a megbízható cégek ugyanis gondoskodnak róla, hogy tényleges és a szakmájukban felkészült vendégmunkásokat hozzanak Romániába, ehhez pedig komoly szűrési mechanizmusokat alkalmaznak. Ehhez képest gyanús egy frissen létrehozott ügynökség, amelynek nincs szakmai múltja, és amely azt mondja a romániai munkaadónak, amit az hallani akar, ingyenesen közvetíti a munkaerőt, esetleg még pénzt is fizet a romániai befogadó cégnek.

Kezd betelni a pohár az egészségügyben is, július végén általános sztrájk jöhet

Július 27-én általános sztrájk kezdődhet az egészségügyben, ha a kormányzat nem teljesíti az ágazati dolgozók követeléseit – jelentette be az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezet, amely vasárnap közölte, hogy rögzítették a tiltakozás menetrendjét.

A tiltakozás jelenleg abban a szakaszában van, amikor az orvosok felmondják a plusz ügyeleteket a kórházakban, ezt eddig 1128 orvos tette meg – közölték. Az akció eredményes, emiatt az országban több nagy kórház jelezte, hogy nem tudja biztosítani az állandó ügyeletet.

A szakszervezet arról döntött, hogy július 6-án a kórházak előtt tiltakoznak az alkalmazottak, 12-én pedig nagyobb tüntetést tartanak Bukarestben, 19-én figyelmeztető sztrájk következik, és ha az is eredménytelen lesz, 27-én általános munkabeszüntetés kezdődik az egészségügyben.

Hirdetés

Az egészségügyi dolgozók követelései között szerepel többek között a bérezési feltételek javítása, az ügyeletekért járó plusz összegek alapnorma szerinti kiszámítása, az egységes bértörvény alkalmazása, az étkezési jegyek értékének aktualizálása és az egészségügynek járó GDP-arány növelése.

Rareș Bogdan: az RMDSZ a PSD miatt került a kormánykoalíción kívülre

Nem úgy van, ahogy Sorin Grindeanu PSD-s szállításügyi miniszter állította pár napja, hogy a nem a szociáldemokraták akarták volna az RMDSZ-t eltávolítani a kormányból – jelentette ki Rareș Bogdan, a PNL első alelnöke és EP-képviselője a Digi24 hírtelevízióban.

Bogdan szerint éppen hogy Marcel Ciolacu PSD-elnök és jelenlegi kormányfő, valamint Grindeanu hozta be a kormányalakítási tárgyalásokba azt az ötletet, hogy ne adják át az RMDSZ-nek a szállításügyi minisztériumot. Az RMDSZ távozása nem a PNL hozzáállásának, hanem a szállításügyi minisztérium ügyének tulajdonítható – mondta.

A PNL elveszítette ezt a minisztériumot, amely a legnagyobb megvalósításokat mutathatja fel, holott a másfél évvel ezelőtt kötött koalíciós megállapodás értelmében most a liberálisok kellett volna megkapják a szállításügyi miniszteri posztot. De Ciolacu ragaszkodott hozzá, hogy továbbra is Grindeanu legyen a miniszter – magyarázta Rareș Bogdan. Szerinte az RMDSZ híres a tárgyalási készségéről, és ez az első eset, hogy két szék közt a pad alá esett, mivel olyasmit erőltettek, amit nem kellett volna.

 

 

Hirdetés