Illusztráció: Pixabay

Járványjelentés: kevés teszt, magas pozitivitási ráta az elmúlt 24 órában

A mintegy tízezer teszt több mint 20 százaléka mutatott ki koronavírus-fertőzést.

Hirdetés

A hétfői járványjelentés nem tartogat túl nagy meglepetéseket, hiszen arra számítani lehetett, hogy a hétvégére való tekintettel kevés tesztet fognak elvégezni, és – hacsak valamilyen csoda nem történik, és megfordul a múlt heti trend – nőni fog a pozitivitási ráta.

Így is történt, a 10 051 tesztből 2069 lett pozitív, így a pozitív tesztek aránya jelenleg 20,5%-on áll. Legutóbb egy hete volt ennél magasabb az arány, akkor megközelítette a 25%-ot. Az esetszám viszont múlt héten hétfőn még csak 1591 volt, most viszont cirka ötszázzal több.

A járvány kezdete óta 5467 halálesetet írnak a koronavírus számlájára, vasárnap reggel óta 56-an haltak meg. A legfiatalabb a húszas éveiben járt, halálának körülményeiről nem árulnak el részleteket. Azt lehet tudni még, hogy az összes elhunyt más társbetegséggel is küzdött.

A kórházakban jelenleg 9365 személyt ápolnak, 628 pácienst az intenzív osztályokon. Ez a szám nem változott a tegnaphoz képest, és csak eggyel kevesebb a szombatinál.

Az elmúlt két hét adatai tükrében jelenleg 14 megye és Bukarest haladja meg az 1,5-ös lakosságarányos fertőzési rátát, köztük Fehér (2,35), Szilágy (1,80), Kolozs (1,69) és Temes (1,56) megye is.

Hirdetés