Ingyen is alig kell az oltás, ehhez képest máris felmerült, hogy pénzt kérjenek érte a lakosságtól

Viccnek is rossz a PNL első emberének felvetése, miszerint fizetőssé kellene tenni a koronavírus elleni oltást Romániában. A kormányfő viszont azt mondja: erről szó sincs.

Hirdetés

Bedobta a gumicsontot Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (még) első számú embere: hétfői sajtónyilatkozata szerint az állam fizetőssé teheti a koronavírus elleni oltást. Egyedül a veszélyeztetett csoportok számára biztosítanák ingyenesen a vakcinát, mindenki másnak fizetnie kellene érte.

Jelenleg az immunizálás költségét teljes egészében az állam fedezi, de ez a kivételes helyzet nem tartható fenn a végtelenségig, csak addig, amíg el nem érünk egy oltottsági szintet – magyarázta –, ezt követően az influenza elleni oltáshoz hasonlóan, pénzért lehetne megvásárolni a vakcinát. Mikortól? Orban szerint már a közeljövőben döntés születhet erről.

Noha arra számítani lehetett, hogy előbb-utóbb felmerül a fizetős oltás ötlete, meglepő, hogy ilyen hamar előrukkoltak a farbával – figyelembe véve, hogy a lakosságnak alig a 21%-a kapta meg legalább az egyik oltást, és napról napra egyre kevesebben fordulnak meg az oltóközpontokban.

Florin Cîțu kormányfő – aki egyben Ludovic Orban első számú kihívója lehet a PNL elnökségéért folytatott harcban – határozottan kijelentette, hogy az oltás ingyenes Romániában, és az is marad. Kormányszinten nem téma a vakcinák fizetőssé tétele, arra azonban szükség van, hogy változtassanak az eddigi oltási stratégián annak érdekében, hogy még közelebb vigyék az emberekhez az immunizálás lehetőségét. A miniszterelnök a prefektusok és a polgármesterek bevonódását várja a vidéki lakossághoz való eljutás érdekében.

Hirdetés