Hullanak a fejek: a székelyudvarhelyi kórház igazgatóját is lecsukták a kórházi korrupciós ügyben

De a 12 előzetes letartóztatásba helyezett személy között vannak a brassói járványkórház igazgatói is.

Hirdetés

Lukács Antal, a székelyudvarhelyi városi kórház igazgatója, Bálint Enikő közbeszerzési referens és Barczán László raktáros is a 12 gyanúsított között van, akiket 24 órára vettek őrizetbe a Covid-kórházakat érintő korrupciós ügyben.

Az üggyel kapcsolatban már korábban kiszivárogtak részletek, a DNA pénteki közleménye viszont tiszta vizet öntött a pohárba.

A három udvarhelyi gyanúsított mellett brassói járványkórház igazgatóját és gazdasági igazgatóját, egyik alkalmazottját, valamint két tanácsost, magánszemélyeket és egy rendőrtisztet is előzetesbe helyeztek.

Lukács Antalt és Bálint Enikőt is háromrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják, emellett az ügyészek szerint előbbi három, utóbbi négy alkalommal fogadott el kenőpénzt.

Barczán Lászlót – aki a vizsgált időszakban az intézmény raktárosa volt – kétrendbeli hivatali visszaéléssel és csúszópénz elfogadásával gyanúsította meg a nyomozó hatóság.

Hirdetés

A Krónika összefoglalója szerint Lukács Antal kórházigazgató április 10. és december 2. között megszeghette a közbeszerzési eljárások lebonyolítására vonatkozó előírásokat, és több szerződés megkötését hagyta jóvá a Chantel Sante nevű céget vezető üzletemberrel. Több ízben is túlárazott termékeket vásárolt a cégtől, többek között olyanokat, amelyekre nem lett volna szükség. Az ügyészek gyanúja szerint a kórházigazgató a nem törvényes közbeszerzésekért cserébe 10 ezer eurót kapott az üzletembertől, illetve arról is megállapodott a cég képviselőjével, hogy egy 2 136 706 lejre értékelt szerződés 20 százalékát is megkapja, vagyis 89 ezer eurót.

Az ügyészek a Chantel Sante adminisztrátorát, sofőrjét és könyvelőjét is őrizetbe vették az üggyel összefüggésben.

Hirdetés