Fotók: Manases Sándor

Horvát góllal megy Európába a székelyföldi foci

A Sepsi OSK a frissen létrehozott Európai Konferencia Liga második selejtezőkörében mutatkozik majd be a nemzetközi kupákban.

Hirdetés

Július 16-án Nyonban, az UEFA svájci székhelyén a Sepsi OSK nevét tartalmazó golyót is beteszik az egyik urnába, a frissen létrehozott Európai Konferencia Liga második selejtezőkörének sorsolásakor. A székelyföldi focicsapat ugyanis, négy évvel és két nappal azután, hogy feljutott a román élvonalba, a nemzetközi kupaszereplést is kiharcolta.

Igaz, nem sokan értették, hogy miért bonyolította túl a román szövetség az amúgy is négy fordulóval megnövelt Liga 1-ben az európai kvalifikációt, hogy a negyediknek (ez most a Sepsi) még egy osztályozót is kelljen játszania egy alsóházi csapattal, de a szentgyörgyiek szempontjából végül jól sült el a dolog. A zártkapus szezon végén kaptak egy bónuszmeccset a járványszabályok miatt maximálisan beengedhető mintegy ezer szurkolóval, és ha a foci nem is volt végig hibátlan a Viitorul ellen, a hangulat és a végén az ünneplés már tökéletes volt.

Az 1–0-ás győzelem annak ellenére teljesen megérdemelt volt, hogy egy szerencsés góllal jött össze: egy konstancai védő felszabadítása után pattant a hazaiak horvát középpályásáról, Adnan Aganovicsról a hálóba a labda.

Hirdetés

Úgyhogy kevesebb mint két hónap múlva olyan csapatok közül jön majd valaki Sepsiszentgyörgyre, mint a svájci FC Basel, a dán FC Köbenhavn és AGF Aarhus, a cseh Viktoria Plzeň, a belga Gent, a kazah Asztana, a holland Feyenoord, az azeri Qarabağ, az izraeli Maccabi Tel Aviv és Hapoel Be’er Sheva, a görög AEK Athén, a szerb Partizan Belgrád, Vojvodina és Csukaricski, a fehérorosz BATE Boriszov, a norvég Molde és Rosenborg, a horvát Hajduk Split, Rijeka és Eszék, a ciprusi Apollon Limasszol és AEL Limasszol, az osztrák Austria Wien, a portugál Santa Clara, a bolgár CSzKA Szófia, a luxemburgi Dudelange, az orosz Szocsi, a skót Aberdeen és Hibernian, a szlovén Olimpija Ljubljana, az ukrán Vorszkla Poltava vagy a török Sivasspor – szerencsésebb esetben pedig egy első körös továbbjutó.

Hogy mi is ez az új európai liga, arról itt írtunk részletesen. A román klubok a második selejtezőkörben kezdenek, a FCSB és az Universitatea Craiova kiemelt lesz a sorsolásnál, a Sepsi nem.

A Kolozsvári CFR lehetséges ellenfelei a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében: Riga FC (lett), Helsingin JK (finn), Linfield (észak-ír), Fola Esch (luxemburgi), Sahtyor Szoligorszk (fehérorosz), Neftçi Baku (azeri), Maccabi Haifa (izraeli), Connah’s Quay Nomads (walesi), Shamrock Rovers (ír), Valur Reykjavik (izlandi), Bodø/Glimt (norvég), NS Mura (szlovén), Teuta Durres (albán), Borac Banja Luka (boszniai), Hamrun Spartans (máltai), HB Tórshavn (feröeri), FC Pristina (koszovói), Inter Club d’Escaldes (andorrai), Folgore (san marinói).

Hirdetés