Hírmix: zajlik a btk-módosítás körüli parlamenti csörte, rossz hírt kaptak a medvék, késsel támadt egy diák

Nézzük, hogyan alakult a szerda eseményügyileg.

Hirdetés

És hopp: a hivatali visszaéléssel kapcsolatos összeghatár eltűnt a Btk-módosításból

Talán emlékszik a Tisztelt Olvasó is arra, hogy március 29-én volt „némi” cirkusz és ellenzéki asztalcsapkodás, miután a szenátus – első házként – elfogadta azt a törvénymódosítást, amely szerint csak 250 ezer lejt meghaladó kár esetén számít bűncselekménynek a hivatali visszaélés. A koalíció aztán elég hamar megértette, hogy nem kéne a 2017-eshez hasonló botrányt generálni – Cătălin Prediou igazságügyi miniszter pár órával később már jóval kisebb összeget, 9000 lejt javasolt –, de képviselőház ma végül a hivatali visszaélés bűncselekménnyé nyilvánításához szükséges összeghatár nélkül szavazta meg a Btk-módosításokat – mindezt annak ellenére, hogy az alkotmánybíróság korábban a küszöbérték bevezetése mellett döntött. Szóval ez a meccs még mindig nincs lejátszva, a végkifejletbe a talárosok is beleszólhatnak majd. Az AUR képviselőházi frakciójának tagjai máris bejelentették, hogy megtámadják az alkotmánybíróságon a tervezetet.

Nem örülnének a medvék, ha tudnák, mit jelentett be a környezetvédelmi minisztérium

A környezetvédelmi minisztérium legfrissebb felmérése szerint 7536 és 8093 egyed közé tehető a barnamedve-populáció Romániában, szemben a legutóbbi felmérésben szereplő mintegy 6 ezres példányszámmal. Tánczos Barna miniszter a mai sajtótájékoztatóján jelentette be, a populációbecslés, valamint a támadások és károk mértékét is figyelembe véve idénre 426 egyed szerepel a kilövési kvótában. Újdonság továbbá, hogy a Környezetvédelmi Alap jövő héten indítja el azt a pályázati programját, amelynek keretében villanypásztorokra lehet majd pályázni. Az önkormányzatok akár 1 millió lejes támogatásra, a magánszemélyek pedig 15 ezer lejes finanszírozásra pályázhatnak villanypásztorok beszerzésére és felszerelésére.

Egy 16 éves diák óra közben szúrta nyakon a tanárnőjét

Elképesztő iskolai bűncselekmény miatt helyszíneltek a rendőrök ma a bukaresti Ion Creangă Líceumban: az egyik 16 éves diák japánóra közben késsel támadt rá a tanárnőjére és nyaktájékon megszúrta. A tanárnő szerencsére nem szenvedett súlyos sérülést, de kórházba szállították, a tizedik osztályos támadót – aki állítólag korábban nem számított problémás diáknak – pedig őrizetbe vette a rendőrség.

Hirdetés