Hírmix: Fontos emberek utaztak a gépen, ahol egy utas borotvapengével hadonászott…

…találkozni akar a bukaresti illetékesekkel a nemzetbiztonsági tényezővé kikiáltott TikTok képviselete, a gazdák pedig továbbra sem tágítanak.

Hirdetés

Mircea Geoană és Raed Arafat is azon a gépen utazott, amelyiken egy utas borotvapengével fenyegetőzött

Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese, Raed Arafat, belügyi államtitkár, a katasztrófavédelem (DSU) vezetője és Rovana Plumb volt miniszter is azon a Brüsszelből Bukarestbe tartó TAROM-járaton utazott, amelyen egy utas agresszívvé vált, a személyzet pedig hiába próbálta lecsillapítani. Az utasnál egy zsilettpenge is volt, amelyet állítólag a nyelve alatt csempészett fel a fedélzetre. A helyzet állítólag annyira aggasztó volt, hogy a gép személyzete azt is fontolgatta, hogy egy útba eső, közelebbi reptéren landolnak, ám ezt végül elvetették. Az otopeni reptéren azonban már rendőrök és biztonságiak várakoztak, akik a landolás után azonnal felszálltak a gépre, mire az agresszív utas saját maga ellen fordította a pengét, és felvágta az ereit. Az utasokat a hátsó kijáraton keresztül szállították le, a férfit pedig stabilizálták és kórházba szállították. Mircea Geoană úgy kommentálta az ügyet, hogy az agresszív utas szemmel láthatóan „negatív mentális állapotban” volt, (arról egyelőre nincs hír, hogy alkohol vagy drog befolyása alatt lett volna). A TAROM jogi lépéseket fontolgat a pengés utas ellen, hogy elejét vegye a hasonló eseteknek, illetve hogy megtérítse az okozott károkat.

Találkozót kér a bukaresti illetékesektől a nemzetbiztonsági tényezővé kikiáltott TikTok képviselete

Szerdán beszélt arról a Digi24-nek a Nemzeti Hírközlési Hatóság (ANCOM) alelnöke, Pavel Popescu, hogy a kínai TikTok nevű alkalmazás bizony nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert visszaél a felhasználók adataival, így az alkalmazást le kell tiltani minden állami alkalmazott szolgálati készülékéről, az állampolgároknak pedig azt üzente, hogy ne telepítsék az alkalmazást. Szerinte technikai bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a felhasználók adatai „más kormányok szervereire kerülnek”, ahol felhasználják őket. A vitatott alkalmazás – amelyet egyébként már több ország állami tisztségviselőinek telefonjáról letiltottak – képviselői erre válaszul pénteken találkozót kértek a bukaresti illetékesekkel. A Kiberbiztonsági Operatív Tanács (COSC) a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) jelentésére hivatkozva különben már tavaly májusban azt javasolta, hogy tiltsák le az alkalmazást minden állami alkalmazott munkaeszközéről, ám azóta sem történt konkrét lépés az ügyben.

Újabb engedményeket tett a mezőgazdasági minisztérium, mégsem tágítanak a gazdák

A mezőgazdasági minisztérium az elhúzódó gazdatüntetések nyomán több engedményt is tett: száz euróval növelik például a gazdák hektáronkénti állami támogatását, B-kategóriás jogosítvánnyal, külön vizsga nélkül is lehet majd traktort vezetni közúton – ehhez olyan jogosítványt kell igényelni, amiben a B mellett feltüntetik a Tr, illetve a Tr1 (traktor + utánfutó) kategóriát is – illetve a kis sebességű mezőgazdasági gépek mentesülnek a műszaki vizsga kötelezettsége alól. Ennek ellenére a gazdák és fuvarozók pénteken is folytatták a tiltakozó akcióikat. Az A3-as autópálya Bukarest–Ploieşti közötti szakaszán például teljesen leállították a forgalmat Ploieşti irányában, itt legalább 6 kilométeren torlódott fel az autósor. Fennakadásokat okoztak ugyanakkor a közlekedésben Bukarest közelében, a DN2-es úton is. Bukarest főpolgármestere, Nicușor Dan pénteken végül engedélyezte a gazdák és fuvarozók tüntetését, amelyet az Alkotmány (Constituției) téren lehet majd megtartani. A traktorok és teherautók azonban szigorúan csak reggel 6 és 7 óra között vonulhatnak be, illetve este 22 és 23 között vonulhatnak ki a városból egy meghatározott útvonalon.

Hirdetés