Hajtják az oltópontok dolgozóit, a kifizetésüket azonban nem kapkodják el

Vajon megint egy bukaresti aktatologató lesz a bűnbak azért, mert például Nagyszebenben két hónapja késnek a fizetések?

Hirdetés

Két hónapja nem kapták meg a fizetésüket a nagyszebeni oltóközpontok dolgozói, és vélhetően ez más városokban is így van, csak más önkormányzatok még nem tették szóvá, hogy késik a pénz Bukarestből. A törvény szerint az oltóközpontok személyzetét az önkormányzatok saját zsebből fizetik ki, majd benyújtják a számlát az egészségügyi minisztériumnak, mely továbbítja a pénzigényt a pénzügyminisztériumnak, s ha megkapja a pénzt, a közegegészségügyi igazgatóságokon keresztül rendezi a cechet.

Mindez leírva pofonegyszerűen hangzik,

ehhez képest rendszeresen kifizetési gondok adódnak. Most éppen Nagyszeben jelezte, hogy nem kapták meg a személyzet májusi és júniusi bérét, pedig időben elküldték a munkaórajegyzéket.

Március közepén merült fel először, hogy az oltási kampány kezdete óta nem fizették ki az orvosokat és asszisztenseket. Akkor először a 2021-es költségvetés elfogadásának késlekedésével magyarázták mindezt, majd megtalálták az igazi felelőst:

egy minisztériumi tisztviselőt, aki elmulasztott kitölteni, aláírni és továbbküldeni egy papírt.

Bár először csak a kezdeti bürokratikus gépezet csikorgását lehetett kihallani a fizetések késlekedéséből, hét hónap alatt sem sikerült automatikussá tenni a folyamatot.

Szeben megyében egyébként a lakosság 31,36%-a már túl van az első vakcinaadagján, összesen 240 951 dózist használtak mindeddig fel. Ezzel a számmal Szeben megye a harmadik az átoltottság romániai toplistáján Bukarest és Kolozs megye után.

Hirdetés