Gyilkos elrettentő büntetéssel sújtják a házi koronakarantént félvállról vevő románokat – megvan az első négy eset

Annyi pénzért még Olaszországban is elég sokat kell melózni.

Hirdetés

A Fehér megyei közegészségügyi hatóságnál a srácoknak eléggé messzire gurult a gyógyszere, amikor megtudták, hogy négy, Olaszországból frissen hazatárt lakos, ahelyett hogy az előírásoknak megfelelően két hétre otthoni karanténba vonult volna, elmászkált szanaszét a saját feje után.

Az mondjuk biztos, hogy ez volt életük legdrágább sétája: fejenként 20 ezer lejre büntették meg ugyanis őket hétfőn, hogy elejét vegyék a hasonló eseteknek (nem fogják).

Ez mai árfolyamon csaknem 4200 euró, szóval még a taljánoknál is elég sokat kell érte gürizni, nemhogy itthon. Kissé szégyellem leírni (a politikusok nevében), de ez majdnem 15 havi nettó hazai minimálbér (1346 lej).

Nem meglepő ugyanakkor az intézkedés szigora, hiszen – bár már eddig is tele volt vele mindenki hócipője – a koronapánik hazánkban most eszkalálódik igazán. A törvényhozók például épp most szavaznak arról: be kell-e zárni az ország összes suliját húsvétig – Raed Arafat belügyi államtitkár, a rohammentő-szolgálat országos parancsnoka javaslatára –, csak a hétvégén ugyanis hat új koronafertőzést jelentettek be – az érintettek többsége Olaszországból tért vissza.

Hirdetés

Az itáliai félszigeten már komoly vészhelyzet van: egész Észak-Olaszország (mintegy 1,6 millió ember) van karantén alatt.

Olaszországban 1,2 millió román dolgozik, Orban korábban már arra kérte őket, inkább töltsék a húsvétot is Olaszországban. Ennek ellenére persze sokan jöttek/jönnek haza, a kialakult helyzet pedig a jószomszédi iszony (szándékosan írtam így, kérem, ne javítson ki kommentben) elmélyülésének is igencsak kedvez, hiszen sokan jelentgetik fel az Olaszból hazatérő szomszédaikat – ami azt illeti kezd lincshangulat kialakulni velük szemben.

Hirdetés