Gyerekek fenyegetőznek öngyilkossággal, ha letiltják őket a kedvenc online játékukban

Ön tudja, hogy mit csinál a gyereke az online környezetben? – kérdezi a rendőrség a szülőktől a jelenség megfékezésére indított tájékoztató kampányban.

Hirdetés

Elképesztő jelenségre hívja fel a figyelmet a rendőrség, mely már Romániában is felütötte a fejét. Gyerekek fenyegetőznek öngyilkossággal, mert egy népszerű online játék törölte a felhasználói fiókjukat. A pszichológusokat is aggasztja, hogy ilyen banális indokkal eldobnák maguktól az életüket a fiatalok, vagy legalábbis ezzel próbálják elérni, hogy a játék újra elérhetővé váljon a számukra.

Romániában egyelőre egyetlen esetet ismertetett a rendőrség: egy 12 éves Buzău megyei gyerek tavaly zsarolta meg a Roblox online játékplatformot azzal, hogy öngyilkosságot hajt végre, ha nem hagyják játszani. Mivel szerte a világban volt már példa hasonló fenyegetésekre, a játék üzemeltetői az Interpol segítségét kérték. A nemzetközi rendőrségi szervezet washingtoni irodája értesítette a román rendőrséget és az ügyészséget az esetről. A fiút gyorsan beazonosították, az apja jelenlétében kihallgatták, és tájékoztatták az online világ veszélyeiről. Állítólag azért tiltották le, mert nézeteltérése adódott egy másik online felhasználóval.

Az incidens után a rendőrség tájékoztató kampányt indított a Facebookon a szülők számára, Ön tudja, hogy mit csinál a gyereke az online környezetben? címmel. A tanfelügyelőségek révén a pedagógusokat is figyelmeztették, hogy különösen figyeljenek oda az online játékokkal függőségi viszonyba került gyerekekre.

A szóban forgó játék egy online platform, mely lehetővé teszi felhasználóinak, hogy saját játékokat készítsenek, illetve más felhasználók játékaival játsszanak. A platformon megtalálható sokféle játék, a klasszikus versenyzős játékoktól egészen a szerepjátékokig. 2019 augusztusa óta a Roblox 100 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik.

Hirdetés