Illusztráció: Pixabay

Gondolta, elégeti a gazt, most katonai repülőgépek oltják a tüzet 500 hektáron

Egy felelőtlen gazda miatt a hatóságok második napja harcolnak a lángokkal, amelyek több száz hektár mezőt és erdőt perzseltek fel.

Hirdetés

Ötszáz hektárnyi bokros domboldal és 50 hektár fenyőerdő égett el eddig Buzău megyében, ahol Breaza településen egy polgár úgy döntött, hogy a földje felgyújtásával tud a legkényelmesebben megszabadulni a gizgaztól.

A lángok annyira gyorsan terjedtek a száraz fűvel borított bokros domboldalakon, hogy mire a hatóságok észbe kaptak, már óriási területek álltak lángban. A Buzău megyei prefektus, Daniel Țiclea a tavaly nyári görögországi tüzekéhez hasonlította a látványt.

Száznál is több tűzoltó, csendőr és önkéntes harcolt szombaton délután és este a lángokkal, amelyek egy dombtetőm működő távközlési antennarendszer felé is terjedtek. A a hatóságok a szomszédos Prahova és Vrancea megyéktől is segítséget kértek, mert a helyi katasztrófavédelem képességeit meghaladta a feladat.

A prefektúra végül katonai segítséget kért, vasárnap reggel pedig a román légierő két Spartan C-27-ese vizet szórt a lángoló mezőre. A légi tűzoltás során a két gép óránként a lángoló terület fölé repül a vízzel, a katasztrófavédelem visszajelzése szerint pedig az akció igen hatékony.

Hirdetés

A tavaszi szezonban ez az eddigi legnagyobb ilyen tűz, de országszerte több száz hasonló incidens történt már az elmúlt hetekben. A gazdák egy rész ugyanis úgy gondolja, hogy a földek felégetése a legkényelmesebb és legolcsóbb módszert a tavaszi takarításra. Csakhogy a földek, tarlók felgyújtását a törvény tiltja, a hatóságok rengeteg pénzbírságot szabtak ki, a gyújtogató gazdák pedig azt kockáztatják, hogy elveszítik a mezőgazdasági állami támogatást.

Hirdetés