Geoană megy a hazai választási levesbe a NATO-bársonyszékből…

… a vasúttársaság betiltatná a Facebook és a TikTok használatát az alkalmazottainak… és vörös hőségriadó a Partiumban és a Bánságban, lehet klímaszorongani.

Hirdetés

Geoană megy a hazai választási levesbe a NATO-bársonyszékből

Tombol a nyár, egymást érik a szabadságok, hivatalos szabadnapok, aki csak teheti, valamilen tenger vagy tó partján, esetleg hűvös hegytetőn ücsörög. De az élet nem áll meg. A politikai élet sem.

Most például éppen az szivárgott ki, hogy a NATO élbolyában miféle változások lesznek. Tudjuk, idén tavasszal Klaus Ionopotchivanok Iohannis álkisebbségi államelnök bemondta az ultit: ő bizony szeretne NATO-főtitkár lenni. Aztán júniusra lelolhadt a lelkesedése és visszalépett (mert a kutya se támogatta). Aztán az is kiderült, hogy Mark Rutte holland ex-miniszterelnök lesz a NATO főtitkára. Szuper!

Na de közben idehaza, a mioritikus hazában is felbúgtak a szuperválasztási év motorjai. És elindultak a tárgyalások arról is, ki jöhet szóba esetleges államelnökként, hiszen Ionopot elnöknek annyi, lejár a mandátuma, mehet sízni, kirándulni, szafarizni, ahova csak akar. És persze, hogy a jelöltek közt ott van Mircea Geoană is, aki 2019-től igazán jól üldögél a NATO-főtitkárhelyettesi székben. Most pedig már NATO-források is megerősítik, hogy Geoană úr megy a hazai választási levesbe, a helyére pedig… kelet-európaiak kerestetnek. Iohannis úr tehát akár örvendezhetne is, mert ugye, annak idején ő háborgott azért, hogy a nyugatiak mellőzik a kelet-európaiakat a fő funkciók kiválasztásakor. Csakhogy ő semmiképp se rúghatna labdába, a NATO ugyanis kelet-európai… hölgyeket keres a helyettes főtitkári posztra.

A vasúttársaság betiltatná a Facebook és a TikTok használatát az alkalmazottainak

Nem vicc, Isten bizony. Mégpedig azért… mondjuk, ez se vicc, inkább horror…, mert olyan egy hónappal ezelőtt az történt valahol Craiova környékén, hogy egy személyszállító meg egy magán tehervonat egyszer csak szembement egymással, mégpedig ugyanazon a sínen! Ha valamelyik mozdonyvezető nem figyel, akkora frontális ütközés lett volna a vége, hogy a Holdról is látszik. Így csupán jókora ijedtség lett a vége: a két vonatnak sikerült megállnia, alig 200 méterre egymástól.

Miért következett be a potenciálisan tömeghalálos balesethelyzet? Azért, mert a fogalomirányítók rosszul irányították a két vonatot. Ugyanarra a sínre, tetszik érteni? Szembe egymással!

Naná, hogy vizsgálat indult az ügyben, de a dolognak egyéb következményei is lettek. A vasúttársaság (CFR) illetékesei összeállítottak egy 11 pontból álló akciótervet, a fentihez hasonló, valóban tragikus esetek elkerülése végett. Na és ennek a 11 pontnak az egyike kimondja, hogy a vasúttársaság forgalomirányító alkalmazottainak tilos a telefonjukat munkaidőben használni, kivéve a munkaügyi hívásokat, egyéb kütyyükről nem is beszélve. Drasztikusnak tűnhet az intézkedés ebben a mai digitális világban, na de azért gondoljunk bele a kockázatba is.

Ja, és még valami: a szabályt könnyű megalkotni. Betartatni nehezebb.

Vörös hőségriadó a Partiumban és Bánságban, lehet klímaszorongani

Hirdetés

Rövid augusztus eleji lehűlés után a nyár ismét berúgta az ajtót, eléggé modortalan módon. Olyan meleg van megint, hogy a csibékről leolvad a héj.

Az ország nem kevesebb, mint hét megyéjére vonatkozóan adtak ki vörös figyelmeztető jelzést a kedves meteorológusok, sajnos a Partium és a Bánság egy része is érintett: Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinți, Olt és Teleorman. Ezekben a megyékben lazán 40 Celsius fok fölé emelkednek a hőmérsékletek, az éjszakák pedig romantikusan és füllesztően trópusiak lesznek, 23 fok körüli hőmérsékletekkel.

Az ország többi része kicsit könnyyebben lélegezhet, de csak kicsit. A Partium másik részében, továbbá Erdély nyugati és déli részén narancs hőségriadó van, ott „csak” 38–39 fok van napközben. Kolozs, Maros megyék, no meg a Székelyföld szinte vacognak: ezeken a vidékeken csupán sárga hőségriasztás van, a hőmérsékleti értékek szégyenteljesen alacsonyak a többi területhez képest.

A rossz hír ráadásul az, hogy a fent leírtak nem csak csütörtökön, hanem pénteken is érvényesek lesznek! Tehát akinek lelke van az ilyesmire, nyugodtan klímaszoronghat egyet. Bár attól még nem lesz hűvösebb. Inkább azt tanácsoljuk, fogyasszon mindenki jó sok folyadékot (nem alkoholt!) és ha teheti, ne álljon a napra.

Hirdetés