Futószalagon és illegálisan kapják a román állampolgárságot az oroszok, ám az ostor most visszacsaphat

Valakiknek feltűnt, hogy valahol valami nem stimmel.

Hirdetés

Bűnvádi eljárást indít a bevándorlásiak ellen a főügyészség, a gyanú szerint ugyanis illegálisan kapta meg a román állampolgárságot egy rakás, zömében orosz, ukrán és moldovai versenyző.

A igazságügyi minisztérium ellenőrző-bizottságának – a srácok tavaly augusztus–október között néztek a bevándorlásiak körmére – frissen publikált jelentése „párhuzamos rendszerről” beszél, legalábbis ami a kérvények feldolgozásának sorrendjét illeti, amely főleg az orosz és ukrán jelentkezők ügyét könnyítette meg a törvényesség rovására, de kenőpénzekről és egyéb huncutságokról is szó esik.

A legmeglepőbb számadat a jelentésben, hogy csak 2019 első hónapjaiban 3150 orosz állampolgár folyamodott román állampolgárságért. Ez a szám az utóbbi pár évben ugrott meg ennyire: 2015-ben még csak 950 orosz kért állampolgárságot hazánkban, 2018-ban viszont már 3500.

Persze nem nehéz kitalálni, miért akarnak nem-EU-s országban élő személyek a határátlépéseket megkönnyítő állampolgárságot szerezni egy EU-s tagállamban.

Hirdetés

Amúgy egy ismerősöm mesélte, hogy az egyszerűsített honosításának utolsó, ceremónia jellegű mozzanatán, a magyar állampolgársági eskü letételén egyesével, név szerint szólították a jelenlévőket, hogy vegyék át a dokumentet. A névsor szerint Katalin következett, ám egy szép magyar menyecske helyett a főkonzul elé a lábnap helyett is karnapot tartó román fiatalember, Cătălin battyogott ki, aki nem, hogy a Szózatot nem tudta, de magyarul annyit sem, hogy „Jó napot”. Csak hát a sógora mondta neki, hogy magyar állampolgársággal könnyebben beengedik Amerikába.

Ennyit erről.

Hirdetés