Finomak a szopogató tabletták, csak éppenséggel tele vannak cukorral és adalékanyaggal

Most, hogy nyakunkon a megfázás időszaka nem árt tisztában lenni azzal, mit is tartalmaznak a torokfájáskor használt tabletták.

Hirdetés

Az InfoCons fogyasztóvédelmi egyesület harmincféle torokfertőtlenítő szopogató tablettát vizsgált meg és arra a megállapításra jutott, hogy többségük tíznél is több adalékanyagot, illetve indokolatlanul nagy mennyiségű cukrot tartalmaz. Pénteken közzétett tanulmányukban az E-számok alapján rangsorolták ezeket a szereket, ennek alapján a legtöbb (18) adalékanyagot az almás Septolete tartalmazza, ezt követi a citromos (15) és a cseresznyés (10) ízesítésű Septolete. Ötféle adalékanyagot tartalmaz az epres Strepsils, a citromos, a mentás és az eukaliptuszos Tantum Verde, valamint a Decasept. A fogyasztóvédők szerint a legkevesebb adalékanyagot a mentás Faringosept és az eukaliptuszos, illetve a mézes Strepsils tartalmazza.

Nagyon sok terméken nincs feltüntetve, hogy pontosan mennyi cukrot tartalmaz, vagy ha mégis, akkor a feltüntetett érték nem felel meg a valóságnak. A megvizsgált tabletták 43 százalékáról mondható el ez. Éppen ezért az InfoCons szerint ne bízzuk a véletlenre vagy a patikusra a torokfertőtlenítők kiválasztását, hanem gondosan tanulmányozzuk az összetevőket.

Gondolta volna, hogy egyetlen szem klasszikus Strepsils 1496,37 mg cukrot tartalmaz? Most már ezt is tudjuk.

Mi egyébként a mézre szavazunk, ha torokfájásról van szó.

Az InfoCons az év elején a forró italporokat is megvizsgálta és akkor is arra a következtetésre jutott, hogy valójában többet ártanak, mint használnak a szervezetnek.

Hirdetés