Fehér megye bejelentette, hogy hamarosan naponta négyezer személyt tesztel

Éppen jókor, ugyanis egy szerdán még működő pékségben hat fertőzöttet találtak. Mondjuk, kezdhetnék itt a szenzációként tálalt, valójában más megyében már kipróbált módszer alkalmazását.

Hirdetés

Fehér megye úgy tesz, mintha feltalálta volna a spanyolviaszt, amikor bejelenti, hogy elkezdi a közösségi tesztelés alkalmazását. A Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) azt írja, hogy ők az elsők az országban, akik az Egészségügyi Világszervezet és egy izraeli egyetem protokollját követve jövő héttől akár napi négyezer tesztet is képesek lesznek elvégezni.

A „pooling” módszer lényege a tömeges tesztelés, melyhez nem egy, hanem több személy nyálmintáját használják. Például ha elkezdik a megyeszékhely lakóit tesztelni, az egyes utcákban lakó családok tagjai közül csak egy személytől vesznek mintát. Egyetlen tesztet végeznek 8, 16, illetve 32 darab különböző minta felhasználásával, pozitív eredmény esetén pedig fokozatosan elkezdik szűkíteni a kört. Ennek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy naponta akár négyezer tesztet is el fognak tudni végezni, ami valójában azt jelenti, hogy akár négyezer személyt is ki tudnak szűrni. A módszer tökéletesítésén román kutatókkal is közreműködnek. A gyulafehérvári önkormányzat máris rendelt ötezer Covid-19 teszt kitet.

A szenzációként való tálalás ellenére az igazság az, hogy Bihar megye volt az első, amelyik egy izraeli mintát követve elkezdte a csoportos tesztelést, igaz, kisebb keretek között. Az első nehézségekkel akkor szembesültek, amikor egy révi lakóközösség tagjai megtagadták, hogy mintát vegyenek tőlük. Aztán Szatmár megye is áttért egy hatékonyabb tesztelési módszerre, amelyet a németországi Goethe Intézet tanulmányából vettek át.

Ezek mindegyike ugyanazon a pooling-ként emlegetett módszeren alapul, melyet valójában már régóta használnak a mikrobiológiában, és amelyikkel magyar kutatók is foglalkoztak a koronavírus-járvány kapcsán (itt lehet róla bővebben olvasni). A különbség csak annyi, hogy más-más kutatólaborok protokollja alapján kezdik ezeket alkalmazni.

A Fehér megyei DSP annyit közölt még, hogy a tesztelést a gyulafehérvári közintézmények alkalmazottaival kezdik, akik fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek. A többletköltségek fedezését az önkormányzat és magáncégek állják.

Hirdetés

A közösségi tesztelés bejelentése éppen jókor jött, szerdán ugyanis egy pékárut forgalmazó cég hat alkalmazottjánál mutatták ki a koronavírus jelenlétét. A cég vezetője volt az első, akinél kimutatták a vírust, majd öt irodai alkalmazottnál. A Közegészségügyi Igazgatóság megkezdte a járványtani vizsgálatot és a kontaktszemélyek felkutatását, a pékség tevékenységét addig is felfüggesztették. A DSP emlékeztet arra, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus élelmiszerekkel terjedne, azonban a kézmosás elmulasztása rejthet veszélyeket. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ha esetleg egy pékségben koronavírus-járvány közepette elfelejtenek kezet mosni a pékáruval foglalkozók, akkor azt a pékséget nem ideiglenesen, hanem végleg kell bezárni.

A koronavírus-járvány kezdete óta egyébként Fehér megyében kevesebb mint hétezer tesztet csináltak, ebből 170 lett pozitív. Tíz személy vesztette életét.

Hirdetés