Ezzel puhítaná Hollandiát a schengeni csatlakozásért teperő Románia?

Hogy, hogy nem, egy nappal a holland kormányfő látogatása és két hónappal a Románia schengeni csatlakozásáról szóló döntés előtt a kormány hajókat vásárol az ország felkészültségében kételkedő Hollandiától.

Hirdetés

Két hónapon belül döntés születhet Románia csatlakozásáról a schengeni térséghez, ezért a kormány most mindent elkövet, hogy jó benyomást tegyen az ország felkészültségét vizsgáló uniós illetékesekre. Míg a Brüsszelbe delegált politikusaink pártszínezettől függetlenül intenzív lobbizást folytatnak a csatlakozás érdekében, a belügyminisztérium szabadságra küldte vagy irodai munkára vezényelte át az angolul nem beszélő, felkészületlen román határőröket arra az esetre, ha az ellenőrök megjelennének.

Hollandia egyike azon országnak, mely nehezen adja be a derekát,

ennek okán fontos eseménynek számít, hogy szerdán Mark Rutte holland kormányfő Romániába látogat. A kormány semmit sem bíz a véletlenre, egy nappal a várva várt vizit előtt bejelentette, 44 millió eurós szerződést köt a holland Damen csoporttal két mentőhajó megépítésére.

A belügyminisztérium alá tartozó katasztrófavédelmi főfelügyelőség igazgatója, Raed Arafat kedden, ünnepélyes ceremónia keretében írta alá a szerződést egy 20 milliós és egy 24 milliós többfunkciós hajóra, melyek elsősorban tengeri keresésre, mentésre és tűzoltásra használhatók. A pénzt a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) révén európai uniós támogatásokból biztosítják.

A közbeszerzési kiírást még 2022 júniusában írták ki, és a jelek szerint csak a Damen csoport jelentkezett rá. A hajókat a holland cégcsoport galaci hajógyárában fogják megépíteni.

Hirdetés

Tekintettel arra, hogy Mark Rutte fiatal pártja az egyik, mely fenntartásokkal kezeli Románia schengeni csatlakozását, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy milyen összefüggés lehet a látogatás és a szerződés aláírása között. Főleg annak fényében, hogy hasonló cselt egyszer már eljátszott Románia: az EU-s csatlakozást megelőzően

116 millió angol fontot költött két használt fregattra.

Botrány lett belőle, hiszen mindenki meg volt róla győződve, hogy a Năstase-kormány ezzel akarja pozitív válaszra bírni Nagy-Britanniát Románia NATO-hoz való csatlakozását illetően.

Hirdetés