Ezért nem tud magyarországi mintára sapkát húzni a benzinárakra Románia

Elkövettünk egy nagy badarságot hosszú évekkel ezelőtt, aminek az árnyéka napjaink energiaválságára is rávetül, magyarázta Kelemen Hunor.

Hirdetés

Jó ideig osztotta-szorozta a román kormánykoalíció, hogyan tartsa féken a globális energiaválság következtében fél év alatt másfélszeresére drágult üzemanyag árát, majd a lehetőségek megvizsgálása után végül úgy döntött, hogy egyelőre három hónapig, fix összegű, literenként 50 banis állami kompenzációt vezet be. Ez akár egészen 1 milliárd lejnyi többletterhet róhat az állami költségvetésre.

Rögtön felmerült, hogy miért nem lehetséges árstopot bevezetni, ahogy Magyarország tette, esetleg adócsökkentéssel elérni az árak redukálását. A választ Kelemen Hunor RMDSZ-elnök magyarázta el kedden a Digi 24en: Románia hosszú évekkel ezelőtt elkövetett egy baklövést, amikor letett a romániai kőolajipari társaságoknál meglévő többségi tulajdonjogáról, ezzel elveszítve a kontrollt a stratégiai fontosságú ágazat árai felett.

Magyarországon a MOL Csoport tartja kézben a hazai olajpiac 80 százalékát, az állam pedig többségi tulajdonos, emlékeztetett a fontos különbségre Kelemen.

Ez az időszak kétség kívül megmutatta, hogy jó, ha (az energiaár-szabályozó állami hatóság mellett) az államnak is meghatározó szava van az árak alakulásába.

Hirdetés