Ezentúl külön segélyhívó számon lehet jelenteni a kiskorúak bántalmazását

Az ingyenes számot bárki tárcsázhatja, aki gyermekbántalmazásról tud a környezetében.

Hirdetés

Gyereksegélyvonalat indítottak szerdától Romániában: az 119-es ingyenes számot a nap 24 órájában hívhatják a segítségre szoruló – fizikailag vagy érzelmileg bántalmazott, kizsákmányolt stb. – gyerekek, de olyan felnőttek is, akik ilyen esetekről tudnak.

Az országban évente több ezer gyermeket bántalmaznak valamilyen formában a családon vagy az illető közösségen belül. 2020-ban több mint 8200, 2021-ben pedig több mint 5000 ilyen esetről készültek hivatalos jegyzőkönyve. És sajnos nagyon valószínű, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen nagyon sok eset titokban marad, nem kerül be a hivatalos statisztikákba.

Így gondolja ezt Mădălina Turza államtitkár is, aki szerint éppen az ijesztő statisztikák, és a mögöttük rejlő még ijesztőbb rögvalóság miatt hozták létre az ingyenes számot, hátha így több gyereket lehet megmenteni a folyamatos abúzustól.

A segélyhívó működtetése a megyei gyermekvédelmi központok munkatársaira hárul, akik szükség esetén értesítik a rendőrséget vagy a mentőket.

Hirdetés

A program keretében ugyanakkor a rendőrség ezentúl eltűnt gyermekek keresése során is használhatja a RO-Alert-rendszert.

Egy jobb világban nem lenne szükség ilyen segélyhívókra, de talán éppen ezektől lesz egyszer jobb a világ.

Hirdetés