És már el is kezdődött a rendhagyó 2020-as önkormányzati választás

A szavazókörök kinyitottak, várják a választópolgárokat. De persze csakis szigorú óvintézkedések közepette.

Hirdetés

Rendhagyó önkormányzati választás kezdődött reggel hét órakor: a koronavírus-járvány alaposan rányomja a bélyegét a megmérettetésre.

Elsősorban azért, mert eleve június elején kellett volna megrendezni, de a járvány miatt halasztani kellett, másrészt azért is, mert a pandémia még mindig nem ért véget, így számos óvintézkedést vezettek be.

Így a szokás szerint reggel héttől este kilenc óráig tartó megmérettetésen mindenki csak maszkban vehet részt, érkezéskor és távozáskor is kezet kell fertőtlenítenie, és a szavazásra való jogosultságot ellenőrző számítógépes rendszer leolvasójába is saját kezűleg kell belehelyeznie a személyi igazolványát.

Ráadásul egyszerre csak öt embert engednek be a szavazókörök területére.

Ettől eltekintve az eljárás a szokásos: mindenki megkapja a négy szavazólapot – amelyeken a polgármesterre, a helyi közgyűlés tagjaira, a megyei önkormányzat elnökére és a megyei közgyűlés tagjaira szavazhat –, valamint egy pecsétnyomót, amellyel a szavazófülke magányában a számára legszimpatikusabb jelöltekre pecsételve fejezheti ki választási szándékát.

A hazai választási névjegyzékben 18,2 millió választópolgár szerepel, míg a 45 ezer önkormányzati tisztségre több mint negyedmillió jelölt pályázik, közülük több mint tízezren a magyar pártok színeiben.

Hirdetés

Fél órával a szavazókörök megnyitása után a választópolgárok 1,4 százaléka már le is adta a voksát, a legszorgalmasabbak Dolj, Dâmbovița és Prahova megyében voltak.

A járvány a végeredményre is rányomhatja a bélyegét, hiszen előfordulhat, hogy a fertőzéstől tartva a korábbiaknál is többen maradnak otthon.

A politikum ettől tartva egy emberként buzdít voksolásra, mondván: ha betartják az óvintézkedéseket, a szavazás sem veszélyesebb egy bevásárlásnál.

Nos, este kilenc után kiderül, mennyire bíznak ebben az emberek.

Hirdetés