Fotó forrása: az iskola Facebook-oldala

Egyetlen osztálytárs megfertőződése elég ahhoz, hogy az egész osztály lemaradjon a záróvizsgáról

Az „offline” oktatás akkor is kockázatos, ha minden óvintézkedést betartanak.

Hirdetés

A hét elején írtunk arról, hogy elég fura helyzetbe találták magukat az iskolák a koronavírus-járvány miatt, ugyanis a jelenlegi infrastruktúra – az épületek kialakítása, a tantermek mérete, a diáklétszám stb. – nem könnyíti meg a járványügyi óvintézkedések betartását.

Míg a többség az online oktatás kezdetlegességével küszködik, addig a végzősök visszatérhettek az iskolapadokba, hogy felkészüljenek a záróvizsgákra. De nekik sem könnyű, ugyanis elég egyetlen megfertőződés ahhoz, hogy az egész osztályt izolációba küldjék. Ez a helyzet állt elő az egyik suceavai iskolában, ahol egy kislány elkapta a Covid-19-et, és emiatt kilenc osztálytársa is otthoni elkülönítésbe került.

A diákok június 17-ig házi karanténban kell tartózkodjanak, a záróvizsga időszaka viszont június 15-én kezdődik, ezért – ha csak nem születik az ügyükben más döntés – lemaradnak a vizsgáról.

Az iskola igazgatója azt nyilatkozta a sajtónak, hogy nagy kár lenne, ha a diákoknak halasztaniuk kellene, mert mindannyian jó tanulók. Az igazgató kérvényt nyújtott be a Suceava megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz, hogy találjanak ki valamilyen megoldást a számukra. Javasolja, hogy ha a diákok június 14-én negatív teszttel igazolni tudják, hogy nem fertőzöttek, akkor vehessenek részt a képességvizsgán. Egyelőre felvetésére nem érkezett válasz.

Hirdetés

Az igazgató azt állítja, hogy minden óvintézkedést betartottak, a diákok maszkot viseltek, mérték a lázukat, az iskola bejáratánál fertőtlenítő kaput állítottak fel, mégis megtörtént, hogy egy diák megfertőződött. Az iskolát azóta bezárták, és az oktatás ismét online térbe költözött.

A hét folyamán Jászvásáron (Iași) volt hasonló eset, de azok a diákok elviekben pont akkor hagyhatják el az izolációt, amikor kezdődik a vizsgaidőszak. 

Hirdetés