Egy nap telt el és az intenzív osztályra beutalt súlyos betegek száma ismét rekordot döntött

Az illetékesek a kórházi ágyak számának növelését ígérik. Továbbá megnyitnak 167 új oltáspontot, 13 megyében. Továbbá, ha minden jól megy, bárki bejelentheti az esetleges mellékhatásokat egy új online platformon.

Hirdetés

Nem enyhül a nyomás a járványfronton. Tesztelnek, oltanak az országban, a megbetegedések száma viszont – egyelőre bár – továbbra is hatezer körül mozog.

A legfrissebb járványjelentés 6096 új megbetegedésről tudósít, az utóbbi 24 órában. A tesztelés jó iramban folytatódott: összesen 37 532 tesztet végeztek (PCR és gyorsteszt).

Ami viszont nagyon aggasztó: az intenzív osztályokra került súlyos betegek száma. Pénteken megdőlt az abszolút rekord (1313 beteg), szombatra pedig máris újabb növekedésről érkezett hír: jelen pillanatban 1324 beteget ápolnak az ország intenzív osztályain.

Ami (a körülményekhez képest) jó hír: a koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek száma csökkent, az utóbbi 24 órában 112 beteg hunyt el.

A megyék fertőzési rátáját tekintve semmi meglepetés nincs, a helyzet továbbra is lehangoló.

Hirdetés

A kormány illetékesei (Florin Cîțu miniszterelnök, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, Raed Arafat államtitkár) jelenleg arról tárgyalnak, hogyan lehetne megnövelni az intenzív kezelésre alkalmas ágyak számát. A miniszterelnök azt ígérte, hogy hamarosan 1600 ágy áll majd rendelkezésre országszerte.

Jó híreink vannak viszont az oltásfrontról: szombaton nem kevesebb, mint 167 új oltáspont nyílik meg az ország 13 megyéjében és a fővárosban, ahol a polgárok a Pfizer/BioNTech oltásra jelentkezhetnek be (online vagy telefonon). bejelentkezni már szombattól lehet, oltani gyakorlatilag jövő kedden kezdenek.

Egy másik jó hírt Valeriu Gheorghiță, a hazai oltáskampány irányítója jelentett be. Eszerint néhány hét múlva elindítanak egy internetes platformot, ahol a polgárok bejelenthetik az oltás után esetleg megtapasztalt mellékhatásokat. A dolog úgy fog működni, hogy pár nappal a vakcina beadása után a polgár kap egy sms-t, és bejelölheti az esetleg észlelt mellékhatásokat, amelyet aztán elküldhet a platformra.

Hirdetés