Egy évvel ezelőtt nem erre számítottunk: Románia a felvásárolt oltóanyagok alig felét tudta felhasználni

Hát nem ezt hívják sikeres oltáskampánynak, az biztos. Közben a napi esetszám 500 alá csökkent – erre augusztus közepe óta nem volt példa.

Hirdetés

Pár nap híján egy év telt el, amióta hivatalosan is elrajtolt az oltáskampány, amely európai viszonylatban egyáltalán nem nevezhető sikeresnek. Mint tudjuk, az átoltottsági uniós listán csak Bulgária teljesít rosszabbul, Romániában a (12 év fölötti) lakosság alig 42 százaléka kapott legalább egy koronavírus-elleni vakcinát. A legbeszédesebb adat talán mégis az, hogy

az országba eddig 28 millió adag oltás érkezett, ennek alig több mint felét sikerült felhasználni.

Nézzünk pár számot is:

  • vasárnapig 28 462 549 adag vakcinát kapott Románia,
  • ebből 15 296 831 dózist sikerült beadatni;
  • 5 813 552 adag még raktáron van, a többit el kellett adni vagy adományozni.

Az oltások közül az AstraZeneca-féle vakcinából használtak fel a legkevesebbet – a megrendelt dózisok alig 25 százalékát –, s bár november elseje óta senki nem kérte a brit oltóanyagot, Románia kap még egy szállítmányt, aztán januártól az sem kizárt, hogy kitörlik az igényelhető vakcinák listájáról.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INS) adatai azt mutatják,

az átoltottság eddig alig 25 településen haladta meg az 50 százalékot,

megyei szinten pedig csak Kolozs, Konstanca, Szeben, Brassó és Ilfov büszkélkedhet ezzel az aránnyal, míg Kovászna (30%) és Suceava (29%) továbbra is sereghajtónak számít. Ha érdekli Önt, hogy a településén mekkora az átoltottsági arány, az alábbi listán kikeresheti:

Hirdetés

Viszonylag jó hír viszont a járványfrontról, hogy a friss közlemény szerint az elmúlt 24 órában 494 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak (vasárnapi tempóban, nem szabad elfelejteni), ilyen esetszám viszont legutóbb augusztusban találkoztunk. 4069 fertőzött kórházi kezelésre szorul, 690-en pedig intenzív terápiás kezelést kapnak – az utóbbi szám tovább csökkent. Az új közlemény továbbá 37 új elhunytról is beszámol, ehhez még 8-at hozzáadtak korábbról.

Hirdetés